[2011.05.15] lofts LO 07
  • Wo 22 Juni

Vrijdag 24 juni; spectaculaire bouwstart Anton & Gerard

Het industriële Philipscomplex op Strijp-S ontwikkelt zich langzaam, maar onstuitbaar tot een creatief centrum. Een nieuwe stap is het verbouwen van twee voormalige fabrieksgebouwen naar 244 loftwoningen. Onlangs zijn daarvoor open dagen gehouden. Op 24 juni is er een paalfeest om de bouwstart te vieren.

Radio’s
Eind juni start de herontwikkeling van twee rijksmonumenten genoemd naar Anton en Gerard Philips. Waar decennialang radio’s zijn geassembleerd, komen nu in totaal 244 loftwoningen. De markante reuzen zijn de afgelopen maanden helemaal leeggehaald en gestript tot op het beton.

Flexibele indeling
Bewust is gekozen voor huurlofts en niet voor koop. De ruimtes – 4,5 meter hoog en 7,5 meter breed – zijn flexibel in te delen. Zonder al te ingrijpende verbouwing kunnen meerdere lofts samengevoegd worden. Om de flexibiliteit nog te vergroten, komen er geen vaste sanitaire voorzieningen. In plaats hiervan is een sanitaire unit ontworpen, aangevuld met een los keukenblok. Zo kan wat eerst als woonruimte gehuurd was, snel omgebouwd worden tot werkruimte.

De stad in een gebouw
Met ANTON en GERARD introduceert Trudo twee gebouwen met een eigen dynamiek: de stad in een gebouw. Om dat te bekrachtigen, realiseert de woningcorporatie ook twee daktuinen bovenop beide woontorens. Geen miezerig dakterrasje, maar een tuin van formaat van 1.500 vierkante meter met hoge bomen en struiken. Om het concept af te maken, worden op de begane grond publieksruimtes gesitueerd voor designwinkels, galeries en bijvoorbeeld een ontdekfabriek voor kinderen.

Paalfeest
De lofts worden zo gebouwd dat ze meegaan met de tijdgeest. De belangstelling voor de lofts is groot, inmiddels hebben al 600 geïnteresseerden zich ingeschreven. De eerste lofts worden naar verwachting opgeleverd eind 2012, de laatste in de zomer van 2013. Op 24 juni is er een ‘paalfeest’ om de bouwstart te vieren. Het algemene feestprogramma van 24 juni begint om 23.00 uur met een lichtspektakel op de gevel van gebouw GERARD. Om ongeveer 23:15 uur start in gebouw ANTON het feest. Je hoeft je verder niet aan te melden, iedereen is welkom!

Fotos: Boudewijn Bollmann

Tekst door Astrid van WIjk