IMG_5148
  • Di 5 Februari

Trudo laat Strijp-S niet vallen!

In tegenstelling tot eerdere berichten in de media, gaat Trudo door met de ontwikkeling van Strijp-S. “Hoezeer het ook stormt in corporatieland, Trudo kiest ervoor als maatschappelijk ondernemer het verschil te blijven maken. Voor haar klanten én voor de stad. De ontwikkeling en ambities van Strijp-S zijn onlosmakelijk verbonden met die van Eindhoven. Dus natuurlijk gaan we door!”, aldus Jack Hock in een vandaag uitgebracht persbericht namens de directie van Trudo.

Extra belasting
Wat is er aan de hand? In haar bezuinigingsdrift gaat het huidige kabinet woningcorporaties zogenaamde ‘verhuurderheffingen’ opleggen. Extra belasting om de overheidstekorten weg te poetsen. Voor Trudo houdt dat in dat ze jaarlijks een enorm bedrag moeten gaan betalen, dat kan oplopen tot zo’n € 6 miljoen in 2017. De corporatie is financieel kerngezond, maar op een totaal aan huurinkomsten van circa € 30 miljoen per jaar, komt die klap hard aan!

Bedrijfslasten omlaag
Hoe gaat Trudo dat betalen? Met huurverhogingen? Dat zet geen zoden aan de dijk. Met inkomsten uit Slimmer Kopen®? Die hebben ze hard nodig om het lopende investeringsprogramma te financieren. Een programma dat fors is, vergeleken met dat van veel andere (en veel grotere) corporaties. Er blijft voor Trudo maar een weg open: drastisch bezuinigen op de bedrijfslasten.

Meer samen
De koerswijziging waartoe Rutte 2 de woningcorporaties dwingt, houdt onder meer in dat ze minder zelf gaan investeren in nieuwbouw, maar meer in samenwerking met de klant (of met andere partijen). Dat betekent voor Trudo dat ze in nieuwbouw vooral Slimmer Kopen® zullen realiseren. Daarbij trekt de corporatie de kar niet langer zelf, maar laat Trudo de projectontwikkeling over aan derden. Hieronder schetsen we kort wat dat voor consequenties dat heeft voor de plannen op Strijp-S.

Het Veemgebouw
Trudo wil hier hoe dan ook een drukke, levendige plek van maken, dus het FoodCourt op de begane grond gaat gewoon door. Ook de parkeergarage in het Veem houdt Trudo overeind, al zal dat misschien in een net wat andere vorm zijn dan gepland. De plannen voor de nieuwe woningen boven op het dak van het Veem gaan even on hold. Trudo wil nog steeds graag dat die woningen er komen – liefst meteen na de realisatie van het FoodCourt en de parkeergarage – maar hoe en wanneer dat gaat gebeuren, kunnen ze nu nog niet zeggen.

Gerard en Anton
De lofts zijn bijna klaar en worden volgens plan opgeleverd. Niks aan de hand dus. Ook niet met de publieksfuncties op de begane grond; ook die gaan gewoon door, inclusief de Urban Shopper.

De Condotoren
De plannen voor de Condotoren -gaan voorlopig de ijskast in. Hoe lang, dat valt nog met geen mogelijkheid te zeggen. Maar dat Trudo de condo als nieuwe woonvorm op Strijp-S heel graag wil realiseren, staat onverminderd vast.

Volt
Onder in de Condotoren zou Volt een plek krijgen. Trudo biedt dit technologiecentrum graag een andere plek aan binnen de Driehoek. Volt is een partij die uitstekend past binnen het concept van Strijp-S, dus aan Trudo zal het niet liggen.

Kashba
Ook de plannen voor de Kashba wil Trudo graag doorzetten. Hoe, dat kan men op dit moment nog niet zeggen. Misschien worden het geen huurwoningen, maar Slimmer Kopen® woningen. Trudo hoopt hierover in twee maanden duidelijkheid te kunnen geven.

Incubator en Budgethotel
Little Mountain in het Klokgebouw werkt samen met Trudo aan ontwikkeling van een grootschalige Incubator op Strijp-S, ter ondersteuning van (startende) ondernemers in de creatieve sector. In hoeverre deze plannen nu door de huidige ontwikkeling in de wielen worden gereden, is nog niet te zeggen. Hetzelfde geldt voor het Budgethotel dat Trudo graag in het Klokgebouw wil realiseren. Trudo gaat op zoek naar andere manieren om dat voor elkaar te krijgen. Ook hierover hoopt de woningcorporatie dit voorjaar nog duidelijkheid te kunnen verschaffen.

Bruisende driehoek
Een aantal concrete projecten gaat dan wel ‘on hold’, maar dat wil niet zeggen dat de driehoek niet meer kan gaan bruisen. Meer dan voorheen zal Trudo inzetten op vormen van tijdelijk gebruik, tijdelijke activiteiten en events om de levendigheid van de driehoek te versterken. Dus mocht je leuke ideeën hebben meld je dan bij Trudo bijzondere projecten (strijps@trudo.nl).

Tekst door de redactie