NatLab spiegeling
  • Ma 20 Juni

NatLab 2.0

Op zaterdagavond 18 juni werd het projectiescherm op het NatLab in gebruik genomen met een heuse filmpremière. Hallo 040 was erbij.

Onder spectaculaire wolkenpartijen die langs de lucht schuiven groept een plukje mensen bij elkaar in de Ontdekfabriek op Strijp-S. Bij de koffie worden petit-fours geserveerd, waarop het woord NATLAB is geschreven met eetbare kleurstof. De mannen en vrouwen van filmplatform BROET, van de Eindhovense School, van de Gemeente Eindhoven, van reclamemakers Best Image, zetten hun tanden in de zoetigheid en praten over het NatLab. Ze kijken en wijzen naar het gebouw aan de overkant, dat midden op het braakliggend stuk bouwland ligt te wachten op wat komen gaat.

Kraamkamer van Philips
Het NatLab was ooit het hart van Strijp-S, de motor van de innovatieve industrie van Eindhoven. Het werd in 1914 opgericht door Anton en Frits Philips, als plaats waar fundamenteel onderzoek kon worden verricht door wetenschappers en kunstenaars. Het gebouw is de kraamkamer van vele Philips-uitvindingen, waaronder de CD. Decennialang heeft het NatLab gezinderd van ideeën en eureka’s, er is geknutseld en geëxperimenteerd. De beste hersens van Nederland hebben er gebroed op het onmogelijke.

Verpoppen
Maar dat was toen. Nu is het Natlab verlaten, hier en daar zijn ramen met houten planken dichtgespijkerd, onkruid groeit tussen de vleugels van het gebouw. Het staat er kleintjes bij in de schaduw van de Hoge Rug, die imposante witte kolossenrij. Het wordt omringd door de grote jongens van Strijp-S: het Klokgebouw, de Machinekamer, het Veemgebouw, de Apparatenfabriek. Maar als het aan de gemeente ligt, zal het NatLab weer in volle glorie herrijzen. Wat we nu zien is een rups, die stilletjes aan het verpoppen is. Het NatLab 2.0, zoals het in de beleidsstukken heet, wordt net als vroeger, een ‘incubator’ waar kunst en technologie elkaar zullen ontmoeten, en kussen, en tot grote hoogten brengen. Plaza Futura gaat er (vanaf september 2012) films vertonen, filmplatform BROET doet mee, en Baltan Laboratories krijgt een ruimte. Het moet weer gaan zinderen in het NatLab.

Verbeelding en kennis
Om de gigantische sloopgaten die aan de achterkant van het NatLab gapen, te camoufleren, heeft de gemeente Eindhoven aan leerlingen van de Eindhovense School gevraagd om een ontwerp te maken voor twee enorme zeildoeken. Vier derdejaars studenten hebben de prijsvraag gewonnen: Joey van Beekveld, Bo van den Bosch, Danny Emmen en Joris van Bussel. In het ontwerp is het portret verwerkt van Albert Einstein, die in 1923 een bezoek bracht aan het NatLab. Bovenaan de doeken prijkt de kreet: IMAGINATION IS MORE IMPORTANT THAN KNOWLEDGE. Wethouder Mary Fiers, die de twee doeken officieel ten doop houdt, kan daar wel wat mee. Zonder verbeelding blijft die kennis alleen maar dorre kennis, zegt ze in haar speech. Creativiteit is, ook voor de technologie, van levensbelang.

Filmpremière
In het rechter zeildoek, 9 meter breed en 12 meter hoog, is een projectiescherm verwerkt, bedoeld voor reclame en nieuws over Strijp-S. Vanavond wordt het in gebruik genomen. Tussen de eerste druppels van een regenbui door zien de aanwezigen de première van de NatLab-videoclip Een samenspel van verleden, heden en toekomst, die de jonge filmmaker Laura Schippers maakte in samenwerking met BROET. Met het NatLab als decor laat ze acteurs en figuranten spelen met scheerapparaten, koptelefoons en CD’s. Maar ze zijn ook in de weer met spades en bezems, verwijzingen naar wat verdwijnt en wat er nog moet komen.

Hijskranen en bouwskeletten
Het wordt later, en het wordt langzaam donker, en het scherm wordt daardoor lichter. BROET vertoont twee korte films op het splinternieuwe scherm, men praat nog wat na en dan waaiert iedereen uit over Strijp-S, op weg naar andere feestjes, of naar huis. Vanaf het dak van de parkeergarage klinken flarden muziek van het Leisure Festival. Verder is het overal stil, en donker. De hijskranen torenen uit boven de bouwskeletten. Nog altijd heeft de bezoeker van Strijp-S al zijn verbeeldingskracht nodig om de creatieve stad voor zich te zien die het ooit zal worden.

De film van Laura Schippers is tot en met 30 juni iedere avond tussen 20:00 en 00:00 uur te zien op het scherm aan het NatLab.
BROET draait van begin juli tot november een drive-in filmprogramma op het dak van de parkeergarage op Strijp-S, met films uit de jaren ’70 en ’80.

Tekst door Anneke van Wolfswinkel