slide1
  • Vr 1 Juni

Muziek op de Dommel in teken van Amerikaanse componisten

Muziek op de Dommel beleeft dit weekend, 2 en 3 juni, haar derde editie. Tijd voor wat uitbreidingen vond de organisatie. Het klassieke muziekfestival duurt daarom twee dagen in plaats van één. Het sluitstuk op zondag 3 juni is een optreden door Het Brabants Orkest bijgestaan door bijna honderd kinderen van basisschool Wilakkers.

Opbouw
Begin deze week is de opbouw voor het gratis muziekfestival Muziek op de Dommel al begonnen. De podiumvloer op de Dommel achter het Van Abbemuseum is zo goed als klaar, maar aan de overkappende boog moet nog heel wat gebeuren. Het opbouwen gaat gepaard met veel lawaai. Voorzitter Erik de Jong van de organisatie houdt toezicht en is tijdens het telefonische interview dan ook moeilijk te verstaan.

Kinderen
Voor De Jong was het een logische stap om kinderen te vragen mee te doen. “Muziek op de Dommel staat in het teken van amateurmusici aangevuld met enkele professionals. Het leek het ons leuk kinderen, die nooit een muziekinstrument hebben bespeeld, de kans te geven mee te doen. Zo is het programma met Het Brabants Orkest (HBO) ontstaan waarin klassieke muziek, participatie en educatie bij elkaar komen.”

Oefenen
De donderdag voor het optreden zijn de jonge muzikanten in spe van basisschool Wilakkers nog druk aan het oefenen in hun aula, onder begeleiding van het HBO en Het Fort van de Verbeelding. Ze spelen op zelf gemaakte instrumenten van Het Fort: ritmische eieren, zelfgemaakte gitaren, trommels en andere instrumenten. Bijna honderd kinderen van de groepen 4 t/m 8 doen mee aan een gedeelte van het concert.

Concentratie
“Onze kinderen vinden het hartstikke leuk” vertelt juf Francé van den Hurk van groep 4. “En de muzikanten van het HBO en Het Fort zijn enorm enthousiaste onderwijzers. Alleen is het moeilijk voor de jongere kinderen om lange tijd naar de dirigent te kijken en steeds opnieuw te oefenen hoe het gaat. Vooral voor de kleintjes uit mijn groep is de concentratie best pittig.”

Gerswhin
“Dit jaar worden veel stukken gespeeld van Amerikaanse componisten als Gerswhin, Bernstein, Copland en John Adams”, zegt De Jong. “En ja, wéér een gratis concert, nota bene in deze tijden’. Toch ging het vinden van sponsors niet van een leien dakje. Dit jaar hebben we er nog harder aan moeten trekken dan vorig jaar. Daarom ‘doe mee’ en wordt vriend van Muziek op de Dommel.”

Zaterdag 3 juni spelen orkesten, koren en ensembles uit de regio Zuidoost en Midden-Brabant ‘live’ zoals La Bonne Espérance, Symfonie Orkest Eindhoven en het Brabants Fanfare Orkest. Zondag een optreden van het HBO bijgestaan door kinderen. Voor het programma surf naar www.muziekopdedommel.nl/programma2012/dagindeling

www.muziekopdedommel.nl

Tekst door Astrid van WIjk