473837_400331953326559_272774966082259_1582804_184274622_o
  • Za 24 Maart

Loftwonen op Strijp-S, toekomstige bewoners aan het woord

De sfeer is geladen met spanning en verwachting in Caffee Allee. Nerveus drentelen toekomstige lofthuurders op Strijp-S langs tafels met plattegronden. Ze mogen hun loft gaan uitkiezen in de gebouwen SAN en SBP, die nu zijn omgedoopt in de historisch verantwoorde namen Gerard en Anton.

Ritselende lijstjes
De meeste toekomstige bewoners lijken tussen de 20 en de 30 jaar oud, maar er lopen ook stelletjes van middelbare leeftijd rond. En alleenstaande mannen van 50-plus. En hippe studentes met dito monturen en gekleurde skinny jeans. In groepjes worden ze uitgenodigd in Caffee Allee in de Apparatenfabriek om hun voorkeur aan te geven. Nerveus klinkt het ritselen van lijstjes. Veel mensen hebben een top-zoveel samengesteld, als hulplijn bij het kiezen. Vooral gebouw Anton, vormgegeven door architectenbureau Diederendirrix, blijkt populair. En lofts met de ramen aan de zuidkant. En uiteraard wil iedereen een mooi uitzicht, dus de hogere verdiepingen gaan hard. Iedereen krijgt een nummer, en als je geroepen wordt, mag je komen aanwijzen op de plattegrond welke loft van jou wordt. Her en der hoor je kreetjes: ‘Yes! Hij is er nog!’ Dan plakt iemand van Trudo er een mooi stickertje met ‘verhuurd’ op en hoor je opgeluchte zuchten.

‘Strijp-S is het Detroit van Eindhoven’


Zo ook Geert Schilder. Deze 23-jarige werknemervan de Apple winkel in Eindhoven heeft een loft van 50 vierkante meter uitgekozen. Niet zo hoog als hij wilde – tweede verdieping – maar wél met een eigen buitenruimte. In gebouw Gerard gaat hij wonen. “De muziek die ik mooi vind, komt uit Detroit. En Strijp-S is toch wel het Detroit van Eindhoven”, redeneert hij. “Philips heeft Eindhoven gemaakt tot wat het nu is. Daarom trekt het me aan om hier te wonen.” En wat het extra voorbestemd maakt dat Geert in deze gebouwen gaat wonen: zijn beide opa’s heten Gerard en Anton. “Een teken van God”, grapt hij.

‘Enorme raampartijen’

Even verderop staat een blije Sabina Reinerie. Ze is 37 jaar oud en is verkoopster in een meubelzaak. “Ik was op zoek naar een woning en reed toevallig langs de Beukenlaan. Toen zag ik in grote letters staan dat ze hier lofts gingen verhuren. Ik ben toch eens gaan kijken op de website, maar niet met het idee dat het ook werkelijk zou gebeuren!” Ze wil graag in een loft wonen vanwege de hoogte, de enorme raampartijen, en omdat ze de ruimte helemaal naar eigen inzicht kan benutten. “Ik hou van anders dan anders.”

‘Liever in een woonwagen’


Zo ook Henk Graat. Met zijn 58 jaar behoort hij tot de oudere lofthuurders. Maar de docent Beeldende Vorming wil niet in een standaard huis wonen. “Dan nog liever in een woonwagen”, zegt hij voor de grap, “maar alles beter dan een doorzonwoning!” Eerder heeft hij ook al in een kubuswoning in Helmond gewoond. Gelukkig was hij er al weg voordat het theater daar afbrandde. Hij heeft bewust een loft gekozen met ramen op de noordzijde. “Dat is het beste licht om bij te schilderen.” Dat er op Strijp-S nog van alles moet gebeuren, stoort hem niet. “Ik vind dat geweldig! Je ziet de ontwikkeling van het gebied. Het leeft!”

‘Iets duurder dan een kamer’


Ook Heleen Geerts (22) vindt het leuk om in een gebied in ontwikkeling te gaan wonen. Zij studeert Bouwkunde aan de TU/e en heeft daar veel geleerd over Strijp-S. “Zo wist ik ook van dit project. Ik heb me samen met een vriendin ingeschreven. Niet echt met het doel om ook daadwerkelijk hier te gaan wonen, maar nu is het toch zo ver gekomen.” Voor een loft van 50 vierkante meter betaal je als student maar iets meer dan voor een kamer als je recht hebt op huursubsidie. “Na vierenhalf jaar met huisgenoten te wonen, hoe leuk dat ook is, ben ik er nu wel klaar voor om echt op mezelf te wonen.”

www.facebook.com/Lofthuren | www.facebook.com/StrijpS

Foto’s: Igor Vermeer & Jody van den Tillaart (portretten)

Tekst door Jody van den Tillaart