Gespot: Eindhovense vos!
  • Do 26 April

De vos

Hij wordt met regelmaat gesignaleerd: Vulpes vulpes, oftewel de vos. Zelfs in de tuinen van Eindhoven is hij op zoek naar voedsel.

Niet zo raar
Nederland is aan het verstedelijken. Daardoor wordt de ruimte voor de dieren beperkt en moeten zij op de één of andere manier met ons samenleven. Kijk bijvoorbeeld naar de konijnen. Op de raarste plaatsen in onze stad kom je ze tegen: in het malse gras langs de Kennedylaan of rondspringend op het terrein van het ziekenhuis. Vroeger zag je ze alleen op het platteland. Ook de vos komt steeds vaker in het stedelijk gebied voor, op zoek naar voedsel.

Eerste melding
In februari 2010 kreeg ik de eerste melding. Het vroor stevig in die periode. Een vos was gespot langs de spoorlijn aan de kant van het Wasvengebied in Tongelre. Waarschijnlijk was het dier vanaf de Loovelden (bij de Loostraat) richting dit gebied gelopen. Ook vanuit het Eckartse bos kunnen vossen gemakkelijk een wijk bezoeken. Dat geldt ook voor andere wijken die aangrenzend veel natuur hebben. Bijvoorbeeld bij de Oirschotse Dijk of achter de wijk Hanevoet of bij het Bokt.

Boer pas op je kippen
Een vos jaagt op muizen, konijnen, kevers, slakken en vogels. Maar hij eet ook afval en kadavers, zelfs vruchten. Hij is gek op bramen. Eigenlijk is hij een alleseter. Wees alert als er een vos wordt gezien in je wijk! Zet kippen en konijnen in een goed afgesloten kooi en houd katten veilig binnen. Het komt voor dat een vos de strijd aangaat met een kat. Dit is in wijk de Karpen gezien, maar ook in het Wasvengebied, in het Beukenlaantje.


De echte Vulpes Vulpes

Sporen
In het voorjaar van 2011 kreeg ik opnieuw een telefoontje. Een trimmer had ’s ochtends vroeg een vos gezien, ter hoogte van dezelfde plek aan het spoor, maar dan meer in het bos. Bij onderzoek vond ik verschillende sporen (de uitwerpselen van `Reintje’ zijn te herkennen aan het opvallende puntje aan het einde, vaak met uitstekende haartjes. Ze zijn altijd besmet met wormen en de eitjes ervan. Afblijven dus!). In de zomer van datzelfde jaar had ik het geluk niet één, maar twee vossen te zien lopen op het terrein van het Lorentz Casimir Lyceum

Op het kachelhout
Op 12 maart werd ik verrast door een vos die bovenop het kachelhout zat! Hij lag daar waarschijnlijk te slapen of was bezig een muis te vangen. Wat een mooi beest! Het was een flinke. Hij koos uiteraard het hazenpad. Snel daarna kwamen er meldingen uit de Accumulatorstraat, de Hofstraat en de Koestraat. Daar had hij ‘s nachts konijnenhokken leeggeroofd en slachtingen aangericht in kippenrennen.

Hongerige jongen
Als het een vossenpaar is, dat in ons gebied struint, zal het wijfje waarschijnlijk ergens jongen werpen, drie tot vijf stuks. Dat kan in een oud konijnenhol zijn dat dieper is uitgegraven of onder een grote takkenbos of in een verlaten schuurtje. De rooftocht van de vossenouders begint als er jongen zijn. Na ongeveer vier tot zes weken komen de jongen uit het hol en die hebben honger, geloof me. Hoe zal het de vos(sen) in Tongelre vergaan? Worden er jongen geboren? Zullen ze het verkeer trotseren? De tijd zal het leren…

UPDATE: Er zijn inderdaad drie jongen geboren, in een uitgegraven konijnenhol. Het verkeer is het mannetje – de rekel – helaas fataal geworden. Twee kilometer van het centrum van Eindhoven, is hij aangereden, vlakbij de Berenkuil. Of het wijfje de jongen zelf kan grootbrengen zal nog moeten blijken. Waarschijnlijk is de grote stad toch te gevaarlijk voor wilde dieren.

Tekst door Kees van Grevenbroek