De Parade
  • Zo 14 Augustus

De Parade van de Idee op Strijp-R

De Parade reist deze zomer voor de 21ste keer door Nederland. Gelukkig heeft Eindhoven sinds dit jaar haar eigen kleine versie van het theaterfestival: De Parade van de Idee. De tenten werden opgezet op het terrein van Piet Hein Eek, op Strijp-R.

Eten van Amaro
Bij de kassa is het chaos. De printer is kapot en er zijn nog heel veel reserveringen die afgehaald moeten worden. Eenmaal op het terrein is de sfeer een stuk relaxter. Er staat een brede, houten tafel van wel 120 meter lang, gemaakt door Piet Hein Eek. De tafel heeft al op verschillende plekken ter wereld gestaan, maar staat nu vier dagen lang in Eindhoven. Op de kop van de tafel is een keukentje ingericht waar André Amaro in een enorme pan pasta staat te roeren. De serveersters en koks lopen over de tafel met drankjes en eten. Af en toe komt er een optocht voorbij, of een dansend stelletje.
Het eten wordt opgediend op grote borden. “Zorg goed voor elkaar. Schep lekker op en geef door” instrueert Amaro.

Ook worden er bolletjes klei uitgedeeld, met het verzoek hiervan een mens te kleien. De studenten van de opleiding scenografie uit Amsterdam willen zoveel mogelijk kleipoppetjes verzamelen voor hun installatie ‘we komen erop terug’. Zaterdag van 14:00 tot 03:00 zal er een performance met de mensjes uitgevoerd worden.

Silent Dinner
De lange tafel zit goed vol. Ondanks dat de publiciteit voor de Eindhovense Parade pas laat op gang kwam hebben genoeg mensen het terrein kunnen vinden. Aan iedereen wordt een koptelefoon uitgereikt. Later op de avond is er een Silent Disco, maar nu eerst dus een Silent Dinner. Dit botst met het idee van het delen van het eten. Je komt met elkaar in aanraking door van dezelfde borden op te scheppen, maar een praatje maken is lastig met een koptelefoon op.
De DJ roept om dat ter afsluiting van het diner iedereen op audiëntie bij Amaro mag komen. Staand op een appelkistje breekt hij stukjes af van een chocolade Mariabeeld en deelt die uit als hosties.

Keuze uit 3 voorstellingen
De mannen van ‘Hendrick-Jan de Stuntman‘ maken van het moment gebruik om hun voorstelling ‘Gratis, is nooit gratis’ te promoten. Ze delen vlaggetjes uit waarmee het publiek één van de acteurs moet aanmoedigen, terwijl hij over de tafel fietst. Artiesten die hun eigen reclame verzorgen is typisch voor De Parade. In totaal zijn er meer dan 80 voorstellingen te zien op het rondreizende theaterfestival. In Eindhoven is er helaas maar keuze uit drie van deze voorstellingen voor volwassenen. Naast ‘Hendrick-Jan de Stuntman’ zijn ook Freek de Jonge en ‘Leonard en Jeroen‘ van de partij. Voor kinderen is er ‘s middags een apart programma.

De voorstelling ‘De Graafmachine’ van ‘Leonard en Jeroen’ is simpel, maar hilarisch. Ze staan erbij als twee ongeïnteresseerde bouwvakkers, terwijl ze demonstreren wat je allemaal met een Bobcat X331 kunt doen. Een poes aaien bijvoorbeeld. Er zit maar een man of dertig bij hun openluchtvoorstelling. Zou het Amsterdamse virus van naar De Parade gaan om wijn te drinken in plaats van voorstellingen te bezoeken nu al over zijn geslagen naar Eindhoven?

www.deparade.nlwww.pietheineek.nl

Tekst door Iselle Claassens