Kursad speurt de horizon af naar een vogelsnip
  • Wo 30 Mei

Berichten uit De Zevensprong #10 De Zevensprongse Paddenpoel

De Zevensprong is een multiculturele basisschool aan de rand van de Kruidenbuurt. Iedere week doet Leo de Boer verslag vanuit de schoolbanken van groep 6. In deze aflevering: de Drie-Minuten-Toets, hunebedden op de Stratumse Heide en een betoverende poel.

Drie-Minuten-Toets
De Drie-Minuten-Toets! Je kunt je als tienjarige een leuker begin van de dag voorstellen. De kinderen moeten één voor één bij juf Monique komen en een lijst met woordjes zo vlug mogelijk voorlezen. De rest mag alvast voor zichzelf oefenen. ‘Maar’, zegt juf Monique, ‘dat moeten jullie echt in je eigen hoofd doen. Ik wil dat het hier verder muisstil is. Muisstil! Ook niet rondlopen of met de bakken in je tafeltjes schuiven.’’

Stopwatch
Juf Monique roept als eerste Esra bij zich. ‘Drie, twee, één’, zegt ze. Ze drukt haar stopwatch in en onmiddellijk is het muisstil. Wel twee minuten lang. Dan haalt Bedirhan het in z’n hoofd zachtjes iets te fluisteren tegen z’n buurman. Met juf Monique valt niet te spotten, ze zet ‘m meteen onderaan de lijst. Er komt een hele batterij toetsen op groep 6 af, heeft juf Monique me uitgelegd. Vandaar. Na de Drie-Minuten-Toets gaat er een zucht van opluchting door de groep. Sommigen moeten gewoon even met de armen zwaaien om al die opgepropte concentratie kwijt te raken. Maar juf Monique zet de pas erin: nog een taaloefening!

Cito-mensen
De oefeningen die de Cito-mensen in Arnhem hebben bedacht voor groep 6, duren wel een uur. Maar juf Monique heeft ook iets geweldigs in het vooruitzicht gesteld. De school heeft namelijk sinds acht jaar een poel op de Stratumse Heide geadopteerd en vandaag gaat groep 6 De Zevensprongse Paddenpoel bezoeken.
‘Juffrouw Petra is van het MEC en die heeft allerlei leuke dingen bedacht die we kunnen doen bij de poel’, zegt juf Monique. ‘Wie weet trouwens wat MEC betekent?’ Kursad steekt z’n vinger op. ‘McDonald’s?’. ‘Nee’, zegt juf Monique, ‘dat is het Milieu Educatie Centrum’. Laarzen aan, rugzakjes om. We lopen de Heezerweg helemaal af en gaan dan de Gijzenrooische Zegge in. Dat is nog eens wat anders dan zo’n klaslokaal! ‘Juf’, vraagt Eshwa, ‘zijn hier ook hunnebedden? Of heksenkringen of zoiets?’ Goeie vragen, je weet het maar nooit in zo’n bos.

Geluksvogel
De poel ligt een eindje voorbij het kamp. Riciljo is hier goed thuis, want er woont hier veel familie. Maar Gradus wijst de weg, want hij woont hier zelf. Wat een geluksvogel, zo midden in het bos. ‘Hoi opa’, groet hij familiair een mijnheer die op z’n voorerf staat. Bij de poel staan kinderen van groep 7 naar iets heel interessants te kijken. ‘Een waterschorpioen heeft een larve van een geelgerande watertor te pakken’, legt juf Petra uit, die trouwens voor de gemeente werkt en niet meer voor het MEC, maar evengoed veel van de natuur afweet.

Een zwart beestje
De kinderen luisteren ademloos naar juf Petra. ´Groep 7 van De Zevensprong zaagt hier in het najaar bomen om zodat er genoeg zonlicht op de poel kan vallen’, vertelt ze. ‘Dan is het warm genoeg voor de padden en salamanders om hier eitjes te leggen. Vorig jaar zagen we een zwart beestje, met een rood buikje en van die gouden oogjes… De salamanders waren bij de poel gekomen! En in de lente zaten er vier salamanders. De kinderen van De Zevensprong hebben dus heel goed gewerkt!’


Jesni, Lina, Rachella en Dilara op zoek naar babyschorpioenen

Waterscheppen
Groep 6 kan niet wachten om zelf aan de slag te gaan. Met een grondboor om de kleuren in de grond te ontdekken, met verrekijkers om de gierzwaluw en watersnip te spotten en schepnetjes om beestjes uit de poel te bekijken. Jesni, Lina, Rachella en Dilara slaan aan het waterscheppen. ‘We hebben een babyschorpioen’, roept Jesni opgewonden en ze wijst op een minuscuul zwembeestje. Juf Petra komt kijken. Het blijkt een haftelarve. ´Maar die andere drie zijn waterschorpioenen´, zegt ze wijzend op drie platte insecten die sloom rondzwemmen in de plastic bak. ´Jakkes´, zegt Jesni.

Goede plek
Het zonlicht schittert in het zwarte water en Anne zit dromerig langs de kant. Ze is meestal stil, maar die wonderlijke poel doet iets met haar. ´Dit is een goede plek´, legt ze me uit. ´Rustig voor de dieren, ze kunnen hier ook makkelijk aan land komen. En er is veel zon voor de eitjes.´ Ze pakt een blad. ´Kijk, en hierin kan een salamander heel goed een eitje leggen.´

Gerommel
In de verte klinkt gerommel. Loodgrijze wolken naderen de poel. ´We moesten maar eens gaan´, besluit juf Monique. Te laat. De regen klettert uit de hemel en als een stel verzopen katten keert groep 6 terug naar school. Maar spannend was het wel bij De Zevensprongse Paddenpoel. Zo’n Drie-Minuten-Toets haalt het er niet bij.

Tekst door Leo de Boer