Jos Verhoeven
  • Ma 16 April

Eindhovense Stoutfonds ‘onwettig’

Minister-president Mark Rutte noemde onlangs de activiteiten van het Eindhovense Stoutfonds ‘onwettig’. Het Eindhovense fonds betaalt de boete als bedrijven en scholen in strijd met de wet illegaal in ons land verblijvende jongeren toch hun beroepsopleiding laten afsluiten met een stage en een diploma. “Wat Rutte hierover zegt, neem ik met grote korrel zout”, reageert Jos Verhoeven, de man achter het Stoutfonds.

Eindhovens Stoutfonds botst met Mark Rutte
Henk Kamp, de minister van Sociale Zaken, vloog onlangs in Pauw & Witteman de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher in de haren over het lot van illegale jongeren. Vreemd genoeg mogen deze jongeren in Nederland wel een beroepsopleiding volgen, maar die mogen ze vervolgens niet afmaken. De tv-discussie ging natuurlijk ook over het Stoutfonds, een activiteit van de Eindhovense sociaal investeerder Start Foundation. Jos Verhoeven, de directeur van Start Foundation, had er graag bij willen zijn, maar moest thuis op de bank toezien hoe er over zijn initiatief werd gepraat. We zochten hem op in zijn kantoor op de zevende verdieping van het Klokgebouw op Strijp S.

Positief
Veel reacties gehad? “Enorm. Gisteren had ik zelfs de Financial Times aan de lijn. Sommige mensen wensen mij de ernstigste ziektes toe. Anderen vinden dat ik, samen met de illegalen, zo gauw mogelijk het land moet worden uitgezet. Dit soort reacties is tegenwoordig normaal. Het is een van de ‘zegeningen’ van internet. Gelukkige zijn de meeste reacties positief. Er zijn zelfs mensen die geld willen storten in het Stoutfonds. Zelf hebben we er 150.000 euro in gestopt. Tot nu toe hebben we nog geen boete hoeven te betalen.”

Xenofobie
Waarom zoveel drukte over een paar honderd jongeren? “Dat heeft te maken met de xenofobie van dit kabinet. Alles wat ‘vreemd’ is, moet er uit. De hele kwestie rond vreemdelingen is een open zenuw. In principe heb ik altijd respect voor mijn tegenstanders, zolang ze transparant zijn. Maar dan moet je als minister-president niet aankomen met vage juridische noties waar je de ballen verstand van hebt. Rutte roept maar wat. Hij praat zonder kennis van zaken. Wat hij zegt neem ik met een grote korrel zout.”

Eng
Op de tv suggereerde Henk Kamp dat de actie van het Stoutfonds een opzetje is van de PvdA, omdat een van de drie bestuursleden, te weten Jetta Klijnsma, lid is van deze partij. “Wat ’n onzin. Ik ben nog nooit lid geweest van welke politieke partij dan ook. Ik wil mijn handen vrijhouden om als het nodig is een oorvijg te kunnen toedienen. Die uitspraak van Henk Kamp slaat helemaal nergens op. In het bestuur zit ook iemand van de VVD, de partij van Henk Kamp, en ook iemand van het CDA. Politieke kleur doet er voor ons absoluut niet toe. Door dit soort suggesties tast Henk Kamp onze integriteit aan. Bij Pauw & Witteman zag ik een boze man zitten met ’n koude, kille blik. Hij zei heel enge dingen. Hij had het bijvoorbeeld over ‘jagen op mensen’.  Schandelijk! We hebben het hier wel over een groepje heel kwetsbare jongeren. Het zijn goddomme geen criminelen.”

Kastanjes
De PvdA staat in elk geval wel aan uw kant, want die gaat een initiatiefwet indienen om mogelijk te maken dat illegale jongeren toch stage kunnen lopen. “Een mooi initiatief natuurlijk. Maar zolang dit kabinet er zit, zal er niets veranderen. Het CDA gaat voor een paar honderd jongeren natuurlijk niet de stekker uit dit kabinet trekken. Ik denk overigens niet dat dit kabinet het nog twee jaar volhoudt. Intern zijn er veel spanningen. Opvallend vind ik het dat Geert Wilders zich helemaal niet heeft uitgelaten over deze kwestie. Hij laat anderen de kastanjes uit het vuur halen, maar hij is natuurlijk wel de man die het kabinet gijzelt in dit dossier.”

Duidelijkheid
Er wordt steeds geschermd met een wet die een stage definieert als betaald werk, hetgeen niet is toegestaan aan illegalen. “Die wet is er inderdaad, maar waar je Kamp weinig over hoort, is dat er nog twee andere wetten zijn. Daaruit blijkt dat alle jongeren, niemand uitgezonderd, tot hun achttiende recht op onderwijs hebben. En dan heb je nog de Wet educatie beroepsonderwijs, die voorschrijft dat theorie en praktijk onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. De actie van het Stoutfonds is bedoeld om duidelijkheid te verschaffen. Wij zijn niet de enigen die dit willen. De MBO Raad en de Sociaal Economische Raad hebben het kabinet vorig jaar al opgeroepen om deze zaak eindelijk eens te regelen. Helaas gebeurt er niets. En dus gaan we door.”

www.startfoundation.nl

Foto’s: Bram Saeys

Tekst door Sjoerd Punter