Glow XL
  • Ma 14 November

COLUMN: Het wordt tijd voor een andere Glow

‘Waan en werkelijkheid’ heette de zesde editie van het Eindhovense lichtfestival Glow. Maar misschien was de titel ‘Slachtoffer en succes’ beter geweest. Het wordt tijd voor een andere opzet.

Afgaande op de bezoekersaantallen is de zesde editie van Glow een gigantisch succes geworden . Rond de 360.000 bezoekers trokken door het centrum van Eindhoven en over het TU/e-terrein, aangetrokken door een fascinerende show van licht en illusie. ‘Waan en werkelijkheid’ deed Eindhoven in veel opzichten eer aan.

Mensenvlees
Maar ondanks, of misschien juist dankzij dat succes, zijn de organisatoren van Glow toe aan een herbezinning op het lichtfestival. Want duidelijk is dat in de huidige opzet het festival nauwelijks groter kan worden. De vele duizenden mensen die acht avonden lang Glow bezichten, maakten overduidelijk dat sommige delen van Eindhoven niet of nauwelijks berekend zijn op zulke grote bezoekersstromen. Op bepaalde plekken, zoals het Stationsplein, was de sfeer soms te snijden omdat automobilisten zich een weg door de massa wilden banen, het wachten beu. Het plein voor de Catharinakerk was regelmatig een niet te nemen horde, omdat bezoekersstromen met hun fietsen, rollators en kinderwagens uit verschillende richtingen voor opstoppingen zorgden. En het tunneltje onder het spoor dat van het centrum naar het TU/e-terrein loopt, stroomde soms angstwekkend vol met mensenvlees. Inderdaad, Glow dreigde het slachtoffer te worden van zijn eigen succes.

Fascinerend
Ook inhoudelijk is Glow toe aan een herbezinning. Want hoe mooi ook, acht dagen licht in Eindhoven zijn, voor een stad die zich als lichtstad wil afficheren, te weinig. Het zou mooi zijn als Glow in de een of andere vorm tijdens het hele winterseizoen, laten we zeggen vanaf het begin van de wintertijd tot medio januari te zien zou zijn. Want ook met de zesde editie ‘Waan en werkelijkheid’ is gebleken dat Eindhoven, niet moeders mooiste onder de steden, plekken en plekjes bevat die dankzij licht en kunst een fascinerende duiding krijgen. Dat hebben de afgelopen Glow-edities wel bewezen.

Centrum
Maar wat gaat de zevende editie brengen? Je kunt je afvragen of die volgens dezelfde formule moet plaatsvinden. Ik geloof eerlijk gezegd dat het tijd wordt voor een andere opzet, die de stad als lichtstad weer een stap verder brengt. Dat betekent dat de aandacht misschien minder moet worden gericht op het aanlichten van de Catharina-kerk, het stadhuisplein of het Van Abbemuseum. Wat mij weer opviel tijdens Glow is hoeveel potentieel het centrum biedt om Glow op een andere manier in te vullen en het lichtfestival langer te laten duren. Met minder spektakel wellicht, maar meer aandacht voor de bebouwde omgeving.

Eerste verdieping
Want loop door de winkelstraten en vergeet even de al dan niet geblindeerde etalages. Kijk naar de eerste verdiepingen van de winkelpanden, kijk naar de meest uiteenlopende vormen van architectuur, die soms van voor de tweede wereldoorlog en soms van daarna stamt. Zie hoe deze panden hun eigen schoonheid en monumentaliteit hebben gekregen. Maar ’s avonds worden ze juist gedwongen niet op te vallen. Want ze mogen niet stralen in het licht dat hen toekomt.

Lichtplan
Hoe mooi zou het zijn wanneer de volgende Glow-editie de schijnwerpers richt op dat stukje ondergewaardeerde architectuur van het Eindhovense centrum. Ik pleit voor een lichtplan dat ons stadscentrum in de donkere maanden ook ’s avonds aangenaam maakt om te vertoeven. Dat het begrip sociale veiligheid een nieuwe invulling geeft. Dat de harde kanten van de stad verzacht. Want Glow onderstreept keer op keer dat illusie en werkelijkheid dicht bij elkaar liggen. Licht kan de betekenis van een gebouw, van een omgeving, veranderen. Het kan de suggestie van overweldigende monumentaliteit opleveren, zelfs wanneer de eigenlijke architectuur sober en ingetogen is.

Eindhoven licht!
Dat is de nieuwe uitdaging voor Glow: ontdek de verborgen schoonheid van de stad en licht haar uit. Laat het festival langer duren en staar je niet blind op nog hogere bezoekersaantallen, die de stad verstoppen. Maak Eindhoven licht!

Illustratie: Niels Bakkerus

Tekst door Paul Kokke