Mayday Mayday
  • Vr 23 September

MAYDAY MADNESS

Morgen, op zaterdag 24 september, maakt ‘s werelds oudste rave haar debuut in het Klokgebouw. MAYDAY, de moeder
aller raves komt na 20 jaar eindelijk naar Nederland.

RAVE-S
Een industrieel karakter en een rijk verleden dat tot de verbeelding spreekt. Oud Now&wower Ted Langenbach noemde Eindhoven in 2009 al eens het Berlijn van Nederland. Wellicht een brug te ver maar de strekking is duidelijk. De kenmerken van het rijksmonument op Strijp-S lenen zich buitengewoon goed voor een feest als MAYDAY. Eigenlijk is het Klokgebouw zelfs de rave-locatie pur sang. Het oude fabriekspand staat dan ook letterlijk voor datgene wat MAYDAY wil overbrengen: het authentieke underground ravegevoel! Toch jammer dat we daar dan 20 jaar op hebben moeten wachten.

TOP TECHNO
Verdeeld over drie areas worden zo’n 9000 muziekliefhebbers verwend met de crème de la crème van de techno- en techhouse scene. “We hebben een goede balans weten te vinden,” aldus Hans Smit van de organisatie Mayday Holland. “De line-up bestaat uit veteranen die al erg lang meedraaien, een paar grote jongens die op dit moment veel succes hebben en we hebben wat frisse nieuwkomers. Zij zijn een goede weerspiegeling van de techhouse- en technoscene op dit moment.” Met een kraakhelder en knallend geluidssysteem hierbij opgeteld heb je simpelweg het recept voor een onvergetelijke MAYDAY rave.

RED DE RADIO
De allereerste MAYDAY vond in Berlijn plaats in 1991. Het was een benefietfeest om de noodlijdende zender DT64 te redden. Na de val van de muur was dit een van de eerste radiostations die toen het nog volledig onbekende techno draaide. Techno was de soundtrack van de jeugd en Mayday bleek het juiste feest, op het juiste moment, op de juiste plaats. Techno was niet politiek en daarom van iedereen en voor iedereen. Het was het geluid van vrijheid. MAYDAY, ‘de moeder van alle raves’, was geboren. De actie mocht echter niet baten, het radiostation werd alsnog gesloten.

In de jaren daarna groeide MAYDAY uit tot een ware beweging en werd ‘raven’ een way of life. In 2001 trok MAYDAY – na 10 jaar – nog steeds 25.000 bezoekers en was nog steeds een van de best bezochte techno evenementen in Duitsland. Door het vooruitstrevende karakter op het gebied van zowel muziek als thema’s en decoratie heeft het event aan de basis gestaan van grote carrières en baanbrekende muziekstromingen. Na twee decennia gaat MAYDAY eindelijk de grens over.

MAY… WHAT?
De term ‘mayday’ is in radiotelefonie het gebruikelijke signaal voor noodgevallen. Tot zover bij de meesten bekend. Dat het een verbastering is van het Franse “m’aidez” weten minder mensen. Het betekent zoveel als ‘help mij’ en het waren tijdens de oorlog waarschijnlijk de enige woordjes Frans die de geallieerden kenden. Rara, hoe de uitspraak was…

www.maydayholland.nl | www.facebook.nl/maydayholland

MAYDAY HOLLAND
Datum: 24 september 2011
Locatie: Klokgebouw, Eindhoven
Tijd: 22:00 – 07:00
Kosten: 35 euro ex fee
Line-up: Joris Voorn, Josh Wink, Len Faki, Steve Bug, Nic Fanciulli, Butch, André Galuzzi, Davide Squillace, Amir,
Matthias Tanzmann, Steve Rachmad, The Advent (live), Lauhaus, Boris Werner, De Man Zonder Schaduw,
Edwin Oosterwal en Estafête (Estroe, Lin, Monica Electronica)

Tekst door Glenn Josemanders