1-550x414
  • Di 7 Juni

Winnaar App voor Eindhoven bekend op symposium 10 juni

Je kat in de buurt traceren. Op een handige manier de vluchtgegevens van Eindhoven Airport op je smartphone zien. Of allerlei buurten met elkaar vergelijken. Op 10 juni wordt de winnaar bekend van de Apps voor Eindhoven Challenge, tijdens het symposium Open Data Eindhoven.

Nieuwe apps
Zowat iedereen die het openbaar vervoer gebruikt, kent het nummer 9292. Telefonisch en via het internet is daar info te verkrijgen over de beste of snelste verbinding. Maar met al die gegevens die daar zijn verzameld zou nog veel meer kunnen, zeker als ze worden gekoppeld met actuele informatie. Dit najaar gaat 9292 de achterliggende data van de vervoersbedrijven vrijgeven. Dan kunnen creatieve en ondernemende geesten er bijvoorbeeld nieuwe en nuttige apps van maken voor smartphones en tabletcomputers.

Hack de Overheid
Zo zijn er tal van voorbeelden en mogelijkheden te bedenken. ‘Overheden en (semi)overheidsinstanties zitten op bergen gouden informatie,’ stelt René Paré. ‘Stel die gegevens beschikbaar en je zult zien dat bedrijven, burgers en kunstenaars er op een creatieve manier allerlei leuke en nuttige dingen mee gaan doen.’ In diverse landen, met name de Verenigde Staten, Groot-Brittanië, Duitsland en Finland zijn al initiatieven en bewegingen gestart om al die data toegankelijk en beschikbaar te maken. Vaak in de vorm van samenwerking tussen overheden en partijen van buiten. Ook in Nederland worden voorzichtig de eerste stappen gezet, bijvoorbeeld via initiatieven als Open Data Overheid en Hack de Overheid.

Wedstrijd
Volgens Paré kunnen lokale en regionale overheden veel betekenen op dit gebied. Zeker in Eindhoven, waar ook veel kennis en talent aanwezig is om ook werkelijk mooie maar ook commercieel interessante producten te maken van al die informatie. Hij heeft daarom eerder al het initiatief genomen tot Open Data Eindhoven. In dit platform zitten naast een aantal individuen en bedrijven onder andere de Gemeente Eindhoven, Provincie Noord-Brabant, TU/e, docent multimedia Ben Schouten van Fontys en het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Apps in a day
Om naast die aanbodzijde ook de andere kant een stimulans te geven organiseerde Paré enige tijd geleden een creatieve sessie voor ontwerpers, programmeurs en andere technici bij Seats2meet op Strijps S om binnen een dag apps te bouwen. Als vervolg is daar de Apps voor Eindhoven Challenge uit voortgekomen, een wedstrijd om concrete toepassingen te bedenken.

Rufus Pollock
Dat heeft uiteindelijk een tiental serieuze inzendingen opgeleverd. Wat te denken van een applicatie om je kat te traceren als die aan de wandel is via de chip die de meeste katten toch al bij zich dragen? Of een app om actuele informatie over de vluchten van en naar Eindhoven Airport op een handige manier op je smartphone te zien? Of een slimme manier om buurten via statische informatie met elkaar te vergelijken?


Open Knowledge Foudation
Na een presentatie door de deelnemers zal de winnaar bekend worden gemaakt op vrijdag10 juni tijdens het symposium Open Data Eindhoven, dat wordt georganiseerd door het platform Open Data Eindhoven. Tijdens dit het symposium in het Stadhuis Eindhoven spreekt de bekende Brit dr. Rufus Pollock, oprichter van de Open Knowledge Foundation en nauw betrokken bij de ontwikkeling van Open Data in Groot-Brittanië. Verder zijn er presentaties van Nederlandse pioniers en deskundigen, waaronder Lex Slaghuis van Hack de Overheid. Een panel van sprekers uit kringen van overheid/politiek, bedrijfsleven en ontwikkelaars buigt zich over vraag hoe deze beweging in Eindhoven meer vorm kan krijgen.

Het symposium Open Data Eindhoven vindt plaats op vrijdag 10 juni in het Stadhuis van Eindhoven. Voor informatie en inschrijvingen kijk op openeindhoven.nl

www.openeindhoven.nl

Tekst door Walter van Hulst