tech united
  • Vr 8 Juli

TU Eindhoven gaat voor goud op WK robotvoetballen

Na drie verloren finales hopen de robotvoetballers van de TU Eindhoven zondag 10 juli in Istanbul wereldkampioen te worden. Het is meer dan een spelletje. De voetballende machines zijn voorlopers van de robots die we straks thuis en in de zorg zullen hebben.

Tech United, zoals het Eindhovense team van robotvoetballers heet, is het toernooi in ieder geval voortvarend begonnen. De eerste wedstrijd werd met 7-0 gewonnen van Hibikino-Musashi uit Japan. Vervolgens gooide het team van de Portugese Minho-universteit de handdoek in de ring bij een snelle achterstand van 5-0. Vrijdagochtend verliep ook voorspoedig. Eerst werd de universiteit van Porto (Portugal) met maar liefst 10-0 verslagen. Een beetje spannender was de wedsstrijd tegen MRL (Mechatronic Research Lab) uit Iran. Na een ruststand van 2-0 liep Tech United in de tweede helft echter gemakkelijk uit naar 6-0.

Japan
De robot-voetbalwedstrijden begonnen vijftien geleden in Japan. Inmiddels worden onder de naam RoboCup jaarlijks internationale kampioenschappen gehouden voor robots: in voetbal, reddingswerk en hulp in huis.
De high tech Robben’s en Sneijders’s zien er een beetje uit als grote, rechtopstaande stofzuigers. De voetbalrobots zitten vol met high tech: lasers, sensoren, camera’s en computers. Ze worden niet aangestuurd, maar spelen geheel onafhankelijk en zonder menselijke tussenkomst – behalve van de scheidsrechter. Elk jaar worden de regels en eisen voor wedstrijden verder aangescherpt. Dat dwingt de deelnemers om telkens weer verbeteringen aan te brengen en met innovaties op de proppen te komen.

Goede leeromgeving
De lat ligt hoog: in 2050 winst voor de voetballende robots tegen de menselijke wereldkampioenen, dat is de ambitie. Maar het gaat niet zozeer om het voetballen op zich. Behalve de publicitaire aandacht is het spelletje vanwege de snelheid, de bewegingen en de veranderende omstandigheden een goede leeromgeving voor het ontwikkelen en testen van robots die straks thuis en in de zorg de helpende hand gaan bieden. En voor slimme systemen in bijvoorbeeld de auto.

Betere keeper
In 2005 werd Tech United opgericht. Het team van de TU/e bestaat inmiddels, behalve uit de voetbalrobots, uit zo’n dertig studenten en onderzoekers. In de koningsklasse, de zogenaamde Mid Size League, waren de voetballende robots uit Eindhoven al diverse keren Europees kampioen. En ze haalden drie jaar op rij de WK-finale, in China 2008, Oostenrijk 2009 en vorig jaar in Singapore.

Tijdens die laatste WK ging het mis in de allerlaatste seconden, toen het team Water uit Beijing (China) 5-4 scoorde. Maar dit keer is het vertrouwen erg groot. Vooral een betere keeper gaat het verschil maken, denken de Eindhovense studenten en onderzoekers. Hij beweegt nog sneller op de lijn van doelpaal naar doelpaal, en hij ziet hoge ballen van ver aankomen.

Huishoudelijke taken
Tech United speelt in Istanbul ook voor het eerst mee in een andere klasse: de @Home-competitie. Daarin moeten de deelnemende robots diverse huishoudelijke taken uitvoeren, zoals een pak melk uit de koelkast halen. De Eindhovense studenten en onderzoekers hebben hiervoor een robot ontwikkeld met de naam Amigo, met veel technieken die zijn overgenomen van de voetbalrobots.

Live
De wedstrijden van Tech United in Istanbul zijn live te bekijken op de website van het team: www.techunited.nl. Verder is er verslag via Twitter (@techunited) en ook op Facebook verschijnt regelmatig nieuws over het team. Op fotowebsite Flickr staan de laatste foto’s.

Tekst door Walter van Hulst