reaction_sixtiesbeat
  • Wo 28 Maart

The Reaction: catchy sixties in een modern jasje

Eindhoven is een nieuwe sixties band rijker: The Reaction. Een band met ruige, catchy en uptempo nummers. Op 1 april presenteren ze hun eerste EP in PopEI. Hallo 040 maakt alvast kennis met Hugo van Dijken (zang, mondharmonica), Jeroen Teunis (gitaar), Marc Dirks (basgitaar), Mirjam Sieben (orgel) en Kees Chetouki (drums).

Het is maandagavond, in PopEi is het donker, de deuren zijn gesloten. Maar boven, in de repetitieruimtes, klinken snelle gitaarrifs, scheurende stembanden, orgastische orgeltonen en knallende drums. Voor de buitenstaander vanwege de isolatie onhoorbaar, maar eenmaal binnen blaast de pakkende muziek je omver. Vol overgave repeteert The Reaction: de nieuwe sensatie uit Eindhoven. De band ontsproot uit vriendschap, maar vooral uit liefde voor muziek uit de jaren zestig. “We zijn begonnen door covers te spelen”, zegt Marc “Geen commerciële nummers, maar muziek die eigenlijk niemand meer kent, verloren parels.” Op 1 april presenteert de gloednieuwe band haar eerste EP, een plaat waar eigen nummers opstaan, die zij samen hebben opgenomen en geproduceerd in Studio PopEi met Mo Truijens.

BonBonBloc
Tijdens de repetitie leest zanger Hugo tekst van de achterkant van een oude BonBonBloc-wikkel. Het lijkt wat provisorisch, maar niets blijkt minder waar. De zanger, pas kort bij de band, blijkt zelfs de aanjager van de allereerste EP van The Reaction. “Toen Hugo zijn mond opendeed werden we allemaal omver geblazen”, vertelt Marc, nog steeds enthousiast. Jeroen: “Tijdens de auditie zei hij eigenlijk helemaal niets. Maar toen we hem hoorden zingen dachten we tegelijk één ding: ‘wow, vet’. Hugo blijkt niet alleen in het bezit te zijn van een uniek en ruig stemgeluid, de zanger blijkt ook een geweldige tekstschrijver. Marc: “Vanaf het moment dat Hugo bij ons is, is het heel snel gegaan.” Kees: “In het begin speelden we vooral covers, nummers die verloren waren gegaan. We hadden al langer het idee om eigen muziek te schrijven, maar het kwam er niet van.” Jeroen: “Als ik een ideetje via de mail naar Hugo stuur, dan heeft hij soms binnen een week al de tekst klaar.” De zanger blijft behoorlijk nuchter onder al deze loftuitingen. Op de vraag wat de muzikale achtergrond is, antwoordt hij droog: “Algemene muziekleer, op de middelbare school.”

Ruig en catchy
“Nederland is saai, er moest iets gebeuren”, zegt Kees stellig. “Dit is gewoon een supergoeie plaat, zulke muziek hebben we in Nederland al lang niet meer gehad.” Marc, is net zo verrukt over de eerste EP van The reaction: “We hebben iets puurs in handen. Iedereen die onze muziek tot nu toe heeft gehoord, vindt het super gaaf.” De muziek van The Reaction is geïnspireerd op bands als The Who, the Creation, The Small Faces, Q65 en The Pretty Things. De verleiding is groot te denken dat het hier om ‘oude lullen muziek’ gaat. Maar The Reaction heeft een heel eigen sound. Jeroen: “Het is heel anders dan wat je verwacht van sixtiesmuziek. Het is ruiger, catchy en simpel. Daarom pakt het gewoon.”

1 April 2012, PopEI, Klokgebouw 300, Eindhoven. De supportband Valour Up Twice en DJ’s Quick Fade en Robabilly zorgen voor muzikale omlijsting. Gratis entree, aanvang 15:00 uur.

www.thereaction.nl

Foto: Patrick Spruytenburg

Tekst door Danielle Vogels