johan vlemmix (2)
  • Wo 2 Mei

Johan Vlemmix wil Tweede Kamer in

Johan Vlemmix doet 12 september mee aan de landelijke verkiezingen met zijn Partij van de Toekomst. Twee keer eerder probeerde hij een Kamerzetel binnen te slepen, beide keren zonder succes. Drie keer is scheepsrecht. “Ik ga er nu echt serieus mee aan de gang”, zegt de man die zich eerder profileerde als minister van Feest.

Andy Warhol voorspelde dat er een tijd komt dat iedereen een kwartier lang kan genieten van wereldroem. Voor Johan Vlemmix zijn die vijftien minuten veel te weinig. We krijgen hem op Koninginnedag aan de lijn om een interview over zijn politieke ambities af te spreken. Hij heeft absoluut geen tijd. Als vuurvaste Oranjefan staat hij al sinds half twee ’s nachts in Rhenen achter een dranghek. Voorzien van een rood-wit-blauwe vlinderstrik wacht Vlemmix de koningin op, die het Utrechtse stadje met een bezoek vereert.

Opgewonden
Een dag later is Johan Vlemmix nog opgewonden. “De koningin komt altijd naar me toe. Ik heb haar de hand geschud en een leuk gesprek gehad. Willem-Alexander kwam ook met Maxima naar me toe. ‘Geen cd’s he dit jaar’, zei hij lachend. Ik geef hun altijd een cd van mezelf. Ja, dit jaar ook.” Wachtend op de aankomst van de Oranjes had Vlemmix volop tijd om na te denken. “Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik meer moet doseren. Niet alles tegelijk aanpakken. Gewoon één ding doen, en dan meteen goed. De komende maanden steek ik al mijn tijd in de politiek.”

Gekkenhuis
Het is druk in de monumentale herenboerderij die Johan Vlemmix sinds twee jaar bewoont . Hij heeft Eindhoven verruild voor het Gelderse plaatsje Huissen. Onophoudelijk gaat de telefoon. Johan Vlemmix is weer hot. Hij struikelt over zijn woorden. “Het is een gekkenhuis”, stelt Vlemmix vast. “Ik heb het nog nooit zo druk gehad.” De oorzaak is uiteraard de aankondiging dat hij de landelijke politiek ingaat. “Ik ben geen echte politicus, maar met de juiste mensen om je heen kun je heel veel bereiken.”

Optimistisch
Twee keer mislukte de poging om een Kamerzetel te halen. Toch is Vlemmix optimistisch dat het nu wel lukt met de Partij van de Toekomst. “In 2003 was het aantal stemmen, vergeleken met het jaar ervoor, verdubbeld. En in 2010 kwamen we voor een zetel in de Eindhovense raad zo’n zestig stemmen tekort. Ik was toen erg teleurgesteld, en maakte bekend dat ik wilde stoppen met de politiek. Achteraf kwam ik tot de conclusie dat de campagne niet goed was geweest. Daar heb ik natuurlijk van geleerd.”

Crisis
Johan Vlemmix wil niet onthullen welke kant het opgaat met de Partij van de Toekomst. “Een belangrijk onderdeel van het verkiezingsprogramma is de aanpak van de crisis. Uiteraard heb ik daar uitgesproken ideeën over, maar die breng ik nu nog niet naar buiten. We moeten dit eerst goed bespreken met de mensen die op onze lijst komen. We zijn nog op zoek naar goede kandidaten. We zijn in elk geval niet links en ook niet rechts. We zijn een transparante partij die met iedereen wil samenwerken.”

Realistisch
Geert Wilders staat niet op de zwarte lijst bij Johan Vlemmix. “We leven in een democratisch land. Iedereen met goede ideeën moet vooral meedoen aan de politieke besluitvorming. Ik vind het erg jammer dat Rutte het karwei niet heeft afgemaakt. Als je ergens aan begint, moet je het ook afmaken. Door goed met elkaar samen te werken kun je heel ver komen. Je moet natuurlijk wel realistisch blijven. Laatst sprak een paar mensen die een nieuwe partij hebben opgericht. Ze gaan uit van 75 zetels… Wat moet je daar nu weer van zeggen? Wij zijn al blij met één zetel, en ik denk dat we die ook binnenhalen. We leveren dit keer geen half werk.

Spookhuis
Tussen de bedrijven door werkt Vlemmix aan de restauratie van een monumentale herenboerderij die hij twee jaar geleden overnam van Emile Ratelband. “Een monumentaal huis van maar liefst 26 meter breed”, vertelt. In Huissen staat het pand bekend als een spookhuis. Vorig jaar werd er een aflevering opgenomen van het Amerikaanse tv-programma Ghost Hunters International. Spookt het er echt? “Jazeker”, beweert Vlemmix. “Er zijn dingen die zomaar uit zelf bewegen. Ik heb er geen last van. Ik accepteer dat er vreemde dingen gebeuren, maar ik lig er niet wakker van.”

www.johanvlemmix.nl

Tekst door Sjoerd Punter