ingrid1a
  • Zo 1 April

Ingrid van den Brand. Verslaafd aan naald en draad

Ze is afgestudeerd als fotografe, werd opgepikt door meerdere galeries en verkende intussen als bassiste en zangeres ook het muziekleven. Maar nu heeft Ingrid van den Brand haar draai gevonden in het werken met naald en draad en verkoopt ze haar werk via haar eigen webshop.

Fotografie
Ingrid van den Brand meldde zich in eerste instantie bij de Tilburgse Academie voor Beeldende Vorming om zich te verdiepen in textiel en fotografie. Na enkele jaren wisselde ze Tilburg echter in voor Hasselt (B) om daar aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten de ambachtelijke kanten van fotografie onder de knie te krijgen. Alhoewel Hasselt vooral een vakopleiding was en ze er haar creatieve ei maar moeilijk kwijt kon, won ze uiteindelijk de Academieprijs als beste afstudeerder.

Kunst en muziek
Na haar afstuderen werd ze al snel opgepikt door galerie Pennings in Eindhoven en galerie Arti Capelli in ’s-Hertogenbosch. Er volgden exposities en presentaties op beurzen. Tegelijkertijd verdiepte ze zich ook in muziek. Bas, gitaar, elektrische piano en zang werden meer dan een hobby. Ze schreef haar eigen nummers en speelde in verschillende bandjes. Daarnaast bleef ze werken aan nieuwe foto’s en vond ze ook nog tijd om te experimenteren met computertekeningen.

China
Altijd al reislustig aangelegd besloot Ingrid van den Brand enkele jaren geleden een rondreis te maken door China. Als dochter van een Chinees-Indische moeder en een Nederlandse vader was het ook een zoektocht naar haar afkomst. In China voelde ze zich onmiddellijk thuis. De geuren en kleuren, de mentaliteit en vooral de fijngevoeligheid van de mensen, China was als een warm bad. En ook voor haar creatieve werk was China een eyeopener.

Naald en draad
Eenmaal terug in Eindhoven begon Ingrid met naald en draad te werken. In draad vond ze de fijngevoeligheid die ze zo in China leerde waarderen. En ze schakelde over op kleine formaten. Niet meer die grote werken die zo gewoon waren in de kunstwereld. Aanvankelijk nam ze foto’s als ondergrond voor haar borduurwerk, later werd dat textiel of karton.
Haar nieuwe plannen werden echter wreed doorkruist doordat in drie maanden tijd haar beide ouders overleden.

Verslaafd
Bij het leegruimen van haar ouderlijk huis kwam Ingrid fijn naai- en borduurwerk van haar moeder tegen. En ze vond kasten vol stoffen en garens. Naast China was hiermee een tweede inspiratiebron aangeboord. De ontdekte voorraad vormde meteen een goede basis om haar productie weer mee op te starten. Ingrid had al geborduurde wenskaarten gemaakt om haar zieke moeder op te vrolijken, maar na haar overlijden bleef ze ze maken, van haar moeders stoffen en garens. Intussen is ze totaal verslingerd geraakt aan al die soorten garens en stoffen. Verslaafd noemt ze het zelf.

Blog
Naast kaarten is Ingrid ook vrije werken gaan maken, borduursels op kleine doekjes, op karton, op zelfgemaakt drukwerk. En ze maakt weer foto’s. Kleine, Aziatisch aandoende foto’s van verzamelingen spullen. Inmiddels is ze ook een blog begonnen waarop ze bericht over dingen die ze leuk vindt op het gebied van kunst, design en interieur. Vandaar uit was het slechts een kleine stap om een webshop op te zetten voor de verkoop van haar handgemaakte producten.

Atelierpand Akkerstraat
Ingrid van den Brand is een jaar geleden neergestreken in een monumentaal schoolgebouw aan de Akkerstraat in Eindhoven. In haar atelier brengt ze vele uren door samen met haar witte Zwitserse herder Limuna. Geconcentreerd wordt er gewerkt aan nieuwe producten, af en toe onderbroken door een buurman of -vrouw die verlegen zit om een praatje. Zodra die ateliergenoten echter te lang blijven hangen slaakt Limuna een diepe zucht. Alsof de hond wil aangeven dat het weer hoog tijd wordt om aan de slag te gaan.

Webshop
De webshop www.eyesnacks.nl is nog maar een half jaar online, maar wordt al veelbezocht. En de shop staat volop in de belangstelling. Zo besteedde een veelgelezen lifestyleblog als Bloesem aandacht aan Eyesnacks, maar ook Flavourites en Flow Magazine. Eyesnacks concentreert zich op categorieën als handmade, restyled, art en gifts, maar uiteindelijk maakt Ingrid van den Brand gewoon wat in haar opkomt, of dat nou in een hokje past of niet.

www.ingridvandenbrand.com | www.eyesnacks.nl

Tekst door Charles Veldhuijzen