aod_111
  • Di 20 Maart

Prix Pictet: prachtige foto’s prikkelen studenten TU/e

Met een prijzengeld van 100.000 Zwitserse Frank is de Prix Pictet één van de allergrootste fotografieprijzen ter wereld. Fotografen van naam en faam behoren tot de genomineerden. Studium Generale van de Technische Universiteit haalt nu voor de derde keer de bijbehorende tentoonstelling naar Eindhoven. Een niet te missen tentoonstelling.

Kofi Annan
Prix Pictet is een internationale hedendaagse fotografieprijs over duurzaamheid. Sinds 2008 wordt de prijs uitgereikt en thema van de huidige, 3e editie is groei (growth). Deskundigen van over de hele wereld hebben voor deze 3e Prix Pictet ruim 450 fotografen geselecteerd. Vervolgens heeft een jury hieruit een shortlist van 12 fotografen uit 8 landen samengesteld. Kofi Annan heeft inmiddels de 1e prijs uitgereikt aan Mitch Epstein. Tot en met 13 april zijn zijn foto’s en die van de 11 andere genomineerden te zien in het hoofdgebouw van de TU/e.

Groei
Is groei een vloek of een zegen? Groei verbetert de levensstandaard en gezondheid van miljoenen mensen. Tegelijkertijd zorgt het ook voor een enorme uitbreiding van steden, de versnelde afname van natuurlijke hulpbronnen en de toenemende vraag naar voedsel. Groei begint langzaam catastrofale vormen aan te nemen. De twaalf fotografen tonen foto’s die ons er, ieder op hun eigen manier, aan herinneren om de effecten van ons huidige patroon van groei aan te pakken voor het te laat is.

Idylle en afschrikking
Zo laat de Amerikaanse winnaar Mitch Epstein kleurrijke houten huisjes zien. Pas bij nadere beschouwing valt je oog op de gigantische koeltorens van een kolencentale in de achtertuin. Idylle en afschrikking verenigd in één foto. De twee grote foto’s die Epstein in Eindhoven laat zien, zijn onderdeel van de serie American Power. Ze gaan over ongelimiteerd consumeren en de daarbij horende energieconsumptie. Een deel van de serie gaat echter ook over hernieuwbare energie, al zijn die foto’s juist weer niet vertegenwoordigd in Eindhoven.

Blauwe gloed
De foto’s van Nyaba Leon Ouedraogo tonen jongeren die waardevolle spullen verzamelen op een vuilnisbelt in Ghana. Dat land is een dumpplaats voor oude elektronische apparaten uit het Westen. Mooie foto’s zijn het, maar wel van illegale en zeer vervuilende activiteiten.
Taryn Simon toont daarentegen raadselachtige, soms bijna abstracte foto’s. Totdat blijkt dat je kijkt naar nucleair afval en dat die blauwe gloed een vorm van straling is.

Torenflats
Yeondoo Jung laat 32 huiskamerportretten zien van families die allemaal in dezelfde torenflat wonen. De kamers zijn identiek van formaat en bouw, maar uiterst individueel qua inrichting. Michael Wolf laat juist alleen de buitenkant zien van de enorme torenflats in Hongkong. De flats zijn zo hoog en eenvormig en zo dicht op elkaar gebouwd dat het bijna lijkt alsof de foto’s op de computer zijn vormgegeven.

Absurd
Zeker het vermelden waard zijn verder de prachtige foto’s van een dorpje in Malawi door Guy Tillim. En ook de olie-gerelateerde foto’s van Edward Burtynsky – van de enorme stadsfoto van Los Angeles tot een vervallen olieveld in Azerbaidzjan – zijn de moeite waard. Absurd en tegelijkertijd schokkend zijn de foto’s van halfvergane albatroskuikens door Chris Jordan. Duidelijk zichtbaar zijn de maaginhouden boordevol felgekleurd plastic afval, binnengekregen via hun ouders die dachten dat het voedsel was.

Brochure
Een klein minpuntje is dat er geen recente foto’s aan de tentoonstelling zijn toegevoegd. De jongste foto’s dateren uit 2009 en sommige foto’s zijn zelfs meer dan 10 jaar geleden gemaakt. Maar daar staat weer tegenover dat er een gratis brochure verkrijgbaar is met tekst en foto’s van alle fotografen. Aan te bevelen is wel om zowel de Engelse als de Nederlandse tekst te lezen omdat ze op aardig wat punten van elkaar verschillen.

TU/e
Prix Pictet Growth is een expositie met prachtige foto’s van topfotografen. Ze zouden zeker op hun plaats zijn in een goed (fotografie)museum. Maar behalve goede foto’s toont de expositie ook engagement. En daarom is Prix Pictet misschien wel op de juiste plaats neergestreken: tussen studenten, de technologen en beleidsmakers van de toekomst. In de eerste paar dagen na de opening werden de foto’s in ieder geval al druk bekeken en uitgebreid van commentaar voorzien.

met naast bovenstaande fotografen ook werk van Christian Als, Stéphane Couturier, Vera Lutter, Thomas Struth t/m 13 april in het hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven

www.prixpictet.com | www.tue.nl/sg

Tekst door Charles Veldhuijzen