Foto: Mike Roelofs
  • Do 22 September

Photo 3.0, het begin van een nieuw tijdperk

‘Hoe spelen jonge fotografen in op de nieuwste ontwikkelingen op fotogebied, en hoe gaan hun meer ervaren vakgenoten daar mee om?’ Het zijn vragen die aan de orde komen bij de eerste editie van fotomanifestatie Photo 3.0, die van 23 september tot 2 oktober bij het TAC aan de Vonderweg gehouden wordt.

“Als we kijken naar de geschiedenis van de fotografie, kunnen we grofweg twee periodes onderscheiden: het ontstaan van de fotografie vanaf de camera obscura tot en met de analoge kleurenfotografie, zeg maar Photo 1.0; en vervolgens de opkomst van de digitale fotografie vanaf de jaren ’80, die we gemakshalve aanduiden als Photo 2.0”, vertelt Theo Visser, één van de initiatiefnemers van Photo 3.0. “En Photo 3.0 staat voor de huidige periode in de fotografie, waar de technische mogelijkheden van beeldmanipulatie enorm zijn toegenomen. Neem bijvoorbeeld de overgang van het platte 2D beeld naar 3D, de licht bewegende foto en de wijze waarop fotografie geïntegreerd wordt in de mogelijkheden die internet biedt. We staan aan het begin van een nieuw tijdperk en dat willen we bij deze fotomanifestatie laten zien!”

Workshops
De manifestatie wordt begeleid door mooie exposities van jonge fotografen, zoals Mike Roelofs die met zijn licht bewegende portretten in 2008 een Zilveren Camera won, en Judit Hettema die met fotografie en nieuwe media ruimtes creëert die desoriënterend werken. Er zijn een aantal workshops en master classes, waarin de nieuwe ontwikkelingen op verschillende niveaus – van geïnteresseerde leek tot professional – worden toegelicht. Voor deze workshops kan men zich tot 21 september inschrijven. En dan zijn er nog portfolio reviews door uiteenlopende vakmensen als Levi van Veluw en Frank van der Stok. De eerste is kunstnaar en maakte naam met een serie gefotografeerde en getekende zelfportretten, terwijl Van der Stok freelance tentoonstellingmaker is en les geeft in het kunstonderwijs. Verder staan er lezingen, films en livemuziek op het programma.

Grote manifestatie
“Photo 3.0 valt samen met een paar andere interessante manifestaties en tentoonstellingen over fotografie”, vertelt Visser, en hij somt op: “World Press Photo bij de TU/e, een tentoonstelling met vaak confronterende foto’s van de gebeurtenissen uit het wereldnieuws van het afgelopen jaar; Weg van de Vrijheid bij de Krabbedans, een fototentoonstelling en een QR-fotoroute over het thema vrijheid langs tijdens de oorlog gebombardeerde plekken in Eindhoven; en Hotel Heilstaat in het Klokgebouw door fotocollectief GTVR waarin het voormalige Oostblok door de ogen van Fotokollektief GTVR (spreek uit Getver) wordt gepresenteerd…” En Visser mijmert: “Het zou mooi zijn als dat uiteindelijk leidt tot een mooie grote fotomanifestatie, zoiets als BredaPhoto, het internationale fotofestival in Breda dat eens in de twee jaar gehouden wordt.”

Photo 3.0. is een productie van het TAC i.s.m. Fotosz.

ww.photo30.nl | www.facebook.com/photo30

Tekst door Bart Assies