zoe_muth_foto_RR_015
  • Di 7 Februari

Met Zoe Muth terug in de tijd

Zoe Muth & The Lost High Rollers, een countryband uit Seattle, deed tijdens een uitgebreide Europese toernee maandagavond 6 februari Meneer Frits in Eindhoven aan. Het concert was een reis terug in de tijd.

Zoe Muth en haar Lost High Rollers komen uit Seattle, de stad die muzikaal vooral bekend werd door de keiharde grunge van Nirvana en Pearl Jam, maar nu dus ook levensechte country voortbrengt. Zoe Muth heeft een perfecte ‘sounthern twang’ in haar stem, maar heeft geen idee hoe zij in de countryhoek is beland. “Ik doe mijn mond open en dit is wat er uitkomt.”
Haar muziek klinkt alsof we in de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn beland. Het is klassieke country over gebroken dromen, eenzaamheid en verdriet, gebracht door een competente no-nonsense band en een uitstekende zangeres. Zoe Muth zingt als een moderne versie van Loretta Young en Patsy Cline, maar heeft qua frasering ook wel iets weg van Lucinda Williams.

Dolende vrouw
Zoe Muth schrijft kernachtige teksten met rake observaties, met name over mannen die je als dolende vrouw maar beter niet kunt ontmoeten. Nummers als ‘You Only Believe Me When I’m Lying‘ en ‘If I Can’t Trust You With A Quarter’, in Eindhoven perfect uitgevoerd, spreken wat dit betreft duidelijke taal. En als het dan voor de zoveelste keer weer mis gaat, is het enige wat er dan nog over blijft ‘just a song to sing. If we’ve still got that, well, ain’t that something’.

Hard werken
Buiten vroor het twaalf graden, maar Zoe Muth en haar Lost High Rollers zorgden ervoor dat daar binnen niets van viel te merken. In haar band zitten twee muzikanten van hoog niveau: ‘opa’ Dave Harmonson (grandioos op de pedal steel) en Ethan Lawton (een meester op de mandoline). Gaandeweg het optreden begon de eenvormigheid echter wel enigszins toe te slaan.
Voor Zoe Muth en haar mannen is het hard werken. Twee dagen geleden stonden ze nog in Dublin op het podium, nu is het even Nederland waarna Noorwegen en Zweden volgen. In iets meer dan een maand verzorgt de band uit Seattle maar liefst 25 optredens in zeven Europese landen.

Uit de naad
Als je ziet hoe Zoe Muth er tegenaan gaat, gezegend met zoveel talent, vraag je je wel af hoe aanzienlijk minder getalenteerden, zoals bijvoorbeeld. Ilse de Lange, durven te dromen van een Amerikaanse carrière. Uiteraard geen schijn van kans. Toch zingt Ilse de Lange in Nederland voor volle stadions, en moet Zoe Muth zich op heel wat bescheidener schaal helemaal uit de naad werken.
Het titelloze debuutalbum van Zoe Muth, dat in 2009 in de States verscheen, is nu ook officieel uitgebracht in Europa. Haar tweede album ‘Starlight Hotel‘ verscheen vorig jaar. Beide albums kregen goede recensies.

Foto’s: Ronald Rietman

Tekst door Sjoerd Punter