Flux/S
  • Di 30 Augustus

Flux/S 3 Square One Prelude: Mag ik buiten spelen?

Flux/S is misschien wel het leukste kunstenfestival van Eindhoven. Eén weekend lang maken kunstenaars, architecten en muziek-acts van Strijp-S een betoverend terrein. Als je één keer in een lege betonnen ruimte in het SBP-gebouw hebt gestaan, omringd door zichzelf bespelende snare drums, kijk je voor altijd anders naar het gebouw. En dat is precies wat Flux-s wil: dat mensen hun omgeving opnieuw beleven. Op 3 en 4 september strijkt de Flux/S 3 Square One Prelude neer tussen de gebouwen op Strijp-S.

Eigenzinnig
De Prelude vormt de opmaat voor het derde Flux/S Festival, dat in mei 2012 plaatsvindt. Prelude en festival spelen zich dit keer niet binnen in de gebouwen op Strijp-S af, maar in de buitenlucht. Jan Schuijren, directeur van het festival: ‘Met Flux/S reageren we steeds op de ontwikkeling van Strijp-S. Op dit moment zijn bijvoorbeeld het Veemgebouw en het SBP-gebouw gesloten omdat Trudo daar lofts bouwt. Ook is er al veel gesloopt. Daarom richten we ons nu op de openbare ruimte.’ Flux/S heeft een stevige theoretische basis, waar Jan aanstekelijk over kan vertellen. ‘We zijn er aan gewend dat iedere vierkante meter openbare ruimte gereguleerd is. Elk plein heeft een specifieke functie, en door de grote hoeveelheid buitenreclame wordt die ruimte ook nog eens commercieel ingevuld. We gebruiken de openbare ruimte steeds meer om ons doorheen te verplaatsen, terwijl we intussen met onze smartphone onze eigen virtuele wereld om ons heen scheppen. Maar juist in een stad, waar we dicht op elkaar leven met alle spanningen van dien, is het zo belangrijk dat we de vrijheid nemen om in de openbare ruimte ideeën te spuien, onvrede te ventileren, en samen dingen te beleven. Dat we zelf kunnen bepalen hoe we die ruimte gebruiken, wordt steeds minder vanzelfsprekend. Met Flux/S nodigen we de mensen uit om de ruimte in de stad op een eigenzinnige manier te gebruiken.’

Draaiorgel
Het leuke aan Flux/S is, dat het niet blijft steken in interessante theorieën, maar dat er ook écht iets te beleven valt. Het publiek kan bijvoorbeeld meedoen met Square One Nostalgia, bedacht door de jonge choreografe Katja Heitmann. Een nostalgisch draaiorgel speelt Born to be Wild, maar dan in de versie van de experimentele Nederlandse band zZz. De mannen van zZz zingen live mee, en het publiek voert hier omheen een choreografie uit – mét paraplu’s.
Minstens zo spectaculair belooft de Strijp Symphony te worden. Kunstenaar Merlijn Twaalfhoven schreef een muziekstuk dat iedere muzikant met enige ervaring zo kan meespelen. Op Flux/S zal het stuk door zo’n 200 mensen worden uitgevoerd – ook weer in een speciale choreografie, waarbij een groot deel van de openbare ruimte van Strijp-S wordt benut.

Videoclips
En het blijft niet bij alleen de uitvoering van de kunstprojecten – alles wordt ook nog eens met camera’s vastgelegd en bewerkt tot spectaculaire videoclips. Kunstenaar Marc Faasse werkt met camera’s die vanaf zes meter hoogte foto’s nemen van pleinen en straten. Zijn techniek wordt op Flux/S voor het eerst op video toegepast. De regie van alle clips is in handen van Roel Wouters. Iedereen die meedoet met een uitvoering, krijgt de clip ervan gemaild.

Apenrots
Flux/S 3 Square One Prelude is echt een festival om zelf aan mee te doen. Maar er is ook gedacht aan mensen die liever achteroverleunen op een terras met een hapje en een drankje. Er wordt een ‘apenrots’ ingericht waar je lekker kunt picknicken. Vanaf een terras kan je alle drukte van draaiorgels en adhoc-fanfares op je gemak bekijken. En als je plotseling toch zin hebt om mee te doen, kan je je ter plekke alsnog inschrijven. Directeur Jan Schuijren hoopt dat het publiek enthousiast meedoet. ‘Als je op Strijp-S iets bijzonders beleefd hebt, samen met anderen, blijf je met die plek altijd een speciale band houden. En voel je je ook betrokken bij wat er met Strijp-S gebeurt.’

www.flux-s.nl | www.facebook.com/strijps

Flux/S 3 Square One Prelude, 3 en 4 september 2011, Strijp-S.
Het Flux-s 3 Square One Festival vindt plaats van 26-28 mei 2012, met projecten van o.a. Conditional Design en Lilith Ronner van Hooijdonk.

Tekst door Anneke van Wolfswinkel