Denovo Design - LED wing
  • Wo 7 December

Eindhovense lichtexpositie deze week in China

De succesvolle Yksi Expo-tentoonstelling ‘Liberation of Light’, eerder te zien in het Designhuis te Eindhoven, reist de wereld rond en is deze week te zien in de Chinese stad Guangzhou. De expositie over leds & design was dit jaar al eerder in China te zien op de Beijing Design Week. Rondom de expositie is een handelsmissie voor ontwerpers georganiseerd door Capital D, de design cooperatie van de Brainport regio.

Liberation of Light ON TOUR
Nederlandse kunstenaars, architecten en ontwerpers lopen wereldwijd in de voorhoede in het toepassen van nieuwe lichttechnologie zoals led en oled. Dat toont de expositie Liberation of Light On Tour, samengesteld door Yksi Ontwerp uit Eindhoven die van 9 t/m 11 december te zien is op de Guangzhou Design Week in China. Liberation of Light was in het najaar van 2010 te zien in het Designhuis te Eindhoven en kreeg veel belangstelling uit binnen- en buitenland. Daarom heeft
Yksi Ontwerp in nauwe samenwerking met Capital D, Design Cooperation Brainport een plan opgesteld om de expositie te laten reizen. Ook het programma Dutch Design Fashion Architecture (Dutch DFA), dat de Nederlandse creatieve industrie in het buitenland meer bekendheid wil geven, draagt hieraan bij.


Jacob Alkema – Cubicles & Oblongs

Duurzame lampjes
Liberation of Light ON TOUR laat zien dat leds veel meer zijn dan kleinere, duurzamere ‘lampjes’. Met nieuwe lichttechnologie zoals led en oled gaan ontwerpers lichtobjecten maken met andere vormen, materialen en functies dan tot nu toe gebruikelijk. Kunstlicht maakt in feite de overgang van analoog naar digitaal en kan nu met behulp van computers gestuurd, op maat gemaakt en zelfs interactief worden. Ruimtes, zowel binnen als buiten, zullen op andere wijzen verlicht worden. En ook het gebruik en de bediening van kunstlicht zal ingrijpend veranderen. Kortom, een revolutie in kunstlicht kondigt zich aan, even groot of misschien wel groter als de uitvinding van de gloeilamp bijna 150 jaar geleden.

Levende lichtinstallaties
In Liberation of Light On Tour komen lampen en verlichtingsobjecten van toonaangevende kunstenaars en ontwerpers tot leven, waaronder de poëtische, levende lichtinstallaties van Daan Roosegaarde, verrassende verlichtingsobjecten van Dorette Sturm en van Lonneke Gordijn & Ralph Nauta, de interactieve lichtwand Nebula van het Eindhovense bedrijf NYOYN als educatief speeltoestel voor kinderen en voorbeelden van opvallend gebruik van licht en verlichting in buitenruimtes en bij gebouwen van de hand van Har Hollands en UNStudio.


Daan Roosegaarde – Dune

Guangzhou Design Week (GZDW)
De tentoonstelling is prominent te zien op de GZDW, een jaarlijks internationaal event ter promotie van innovatie en design. GZDW bestaat sinds 2006 en Nederland is sinds 2009 vertegenwoordigd op de beurs. In 2010 ontving GZDW in drie dagen ruim 35.000 bezoekers. Jaarlijks nemen programmering en het aantal bezoekers toe en voor deze editie verwachten de organisatoren 40.000 bezoekers. Het thema van de design week is ‘Win by Design’. GZDW benadrukt hiermee de commerciële waarde van creatief design, biedt een podium aan sprekers die deze waarde van design illustreren en stelt zich op als business matchmaker.

Handelsmissie
Met de expositie reist een gezelschap van (licht)ontwerpers en (interieur)architecten mee om in China contacten te leggen op het gebied van licht en design.
Nederland is op wereldschaal één van de koplopers in de ontwikkeling van de verbinding tussen ingenieuze (o)LED technologie en innovatief design. Juist in China waar de aandacht voor vormgeving de laatste 10 jaar enorm is gegroeid en de consumentenmarkt zich in rap tempo uitbreidt, is het tonen van de mogelijkheden van (o)LED design relevant.

Chinese markt
De tijd van experimenteren met (o)LED verlichting is voorbij en in China ligt een markt open voor Nederlands ontwerp, dat door een individualistische, conceptuele manier van denken een antwoord kan geven op de vraag naar innovatief en onderscheidend ontwerp. De handelsmissie tijdens Guangzhou Design Week draagt bij aan het zakelijk klimaat voor Nederlandse ontwerpstudio’s, lichtindustrie en architecten. Deelnemers maken kennis met de Chinese markt en kunnen contacten leggen met potentiële Chinese opdrachtgevers en/of partners voor samenwerking.

Tekst door Hanneke v.d. Nieuwenhof