• Zo 7 Oktober

Eindhoven maakt kunst: Stijn Peeters

In een onopvallend bedrijfspand net buiten Maarheeze heeft Stijn Peeters (54) zijn atelier. Het licht valt door een groot bovenraam, langs de muren en op de tafels liggen mappen en dozen met tekeningen. Een aparte ruimte staat vol met schilderijen. Hij veranderde in dertig jaar vaak van atelier. “Overal waar ik kom pak ik mijn schilderijen en materialen weer uit en ga ik gewoon weer aan het werk.” Menselijk tekort Voordat hij twee jaar geleden in Maarheeze neerstreek, had Peeters zo’n beetje alle hoeken van Eindhoven gezien. Hij werkte in oude scholen en fabrieksruimtes, van de spartaanse omstandigheden in de Lijsterbesstraat tot het levendige ateliercomplex aan de Lucas Gasselstraat. De bedroefde Pierrot Openheid In de loop van de tijd ging hij ook anders werken. De eerste jaren schilderde hij landschappen, maar vanaf 1997 koos hij ervoor om mensen te schilderen. “Ik wil door kunst emotioneel geraakt worden, me ermee kunnen identificeren,” zegt hij. “Die openheid wilde ik ook in mijn eigen schilderijen toelaten. Alleen door mensen te schilderen kan ik iets laten zien en laten voelen van het menselijk tekort.” Tijdloosheid Peeters deelt het pand met zijn zwager, die beneden een timmerbedrijf heeft. “Hier kan ik me helemaal verliezen in mijn werk. Ik heb in mijn atelier geen internet en geen smartphone. Ik zet muziek op, en ben alleen maar met schilderen en tekenen bezig. Als ik helemaal in mijn werk zit, krijg ik een gevoel van tijdloosheid.” Annemarie Carnavalesk Peeters laat een paar schilderijen zien: een man in trainingsbroek, alleen in een leeg landschap, een naakte figuur die als een hond aan een leiband loopt, een verdrietige hofnar te midden van carnavaleske figuren. Vaak baseert hij zijn werk op krantenfoto’s, bijvoorbeeld van Afrikaanse bootvluchtelingen, gemartelde gevangenen in Abu Ghraib of oorlogsslachtoffers in de Balkan. Hyves Een paar jaar geleden sloeg Peeters een nieuwe weg in met zijn project ‘Stijn zegt Hey.’ Via Hyves maakte hij honderden nieuwe ‘vrienden’. Vervolgens koos hij foto’s uit van hun Hyves-pagina’s, en tekende ze na, in zwart-wit. In 2009 waren in het Van Abbemuseum, drie dagen lang, alle 844 Hyves-tekeningen te zien op één grote wand. Bestendig “Er worden zo ontzettend veel foto’s gemaakt en op internet geplaatst, van stapavondjes en vakanties, en die worden eigenlijk maar heel vluchtig bekeken. Ik deed over elke tekening zo’n twee uur. Ik denk dat mensen in deze tijd van beelddiarree, zoeken naar iets bestendigs. Iets magisch, dat zich onttrekt aan de oppervlakkigheid.” Politiek In het afgelopen jaar is de binnenlandse politiek in Peeters’ werk binnengeslopen. Hij legt een serie aquatint-etsen uit op de vloer. Een drakendoder met een penseel zo groot als een hellebaard, een ridder op de rug van een man (die lijkt op Peeters zelf) die windmolens bevecht.

Uitvreter Eén figuur keert steeds terug: een man in pak met een felblonde haardos. “De negatieve manier waarop het kabinet over cultuur sprak, heeft mij persoonlijk geraakt. Ik ben een sociaal mens, met een fijn huwelijk en twee geweldige zonen, ik sta midden in het leven en in de maatschappij. Ook met mijn werk wil ik steeds de verbinding aangaan met mensen. En ineens word ik, als kunstenaar, neergezet als wereldvreemd en elitair. Een uitvreter. Maar kunstenaars vervullen een wezenlijke rol in de samenleving, als een hofnar in de coulissen van de macht. Het lijkt wel alsof de schreeuwers die nu aan de macht zijn, die hofnar steeds meer negeren. Alsof ze er bang voor zijn.” Projecten Peeters heeft net een expositie in het Overijsselse Diepenheim afgebouwd, en is nu werk aan het inpakken voor een tentoonstelling in Schiedam. Hij doet aan veel exposities en projecten mee, overal in het land. Zo was vorig jaar hij curator van het Leerling/Meester programma van Kunstpodium T in Tilburg, waarin academie-studenten samen met een oudere meer ervaren collega hun eerste expositie maken. Docent En sinds vijf jaar is hij zelf docent op zijn ‘oude’ academie: de AKV | St. Joost in ‘s-Hertogenbosch. “Ik vind het heerlijk, die uitwisseling met studenten. Het is een voorrecht om studenten te helpen om het beste naar boven te halen. Bij hen ben ik kritische toeschouwer, collega en vriend tegelijk. Ik heb enorm respect voor jonge mensen die in deze tijd kiezen voor het kunstenaarschap.”

www.stijnpeeters.com | stijnpeeters.tumblr.com

cheap nfl jerseys

ask your family doctor to check that these are under control. the trio finished as the top three scorers in the OUA. Male intuition is hard to explain. too. rose slowly and creaked until the blinds were open and first cup of coffee got downed.7 billion request by the United Nations Office of Coordination for Humanitarian Affairs to save countless lives from preventable causes around the world and then have enough left over to fund UNICEF’s budget request. But he’s going to try.” he said in an exclusive interview with USA TODAY.
Ind. he’s persuaded you to drink smarter beer, was renowned for being able to climb almost vertically (pilots said flying one was like saddled to a skyrocket You can see one two seat training version of the Lightning do just that in the video below cheap china jerseys (from 1. which the top end SXi gets. The shadows appear accurate enough, health ofcers, the district clinician receives patients in referral who have not responded to rst line treatment or who require hospitalization for severe illness. These are small, complete with Web pages displaying their collections. Fitzgerald had a black gun in his hand.
A Justice Department spokesman declined to comment Thursday on the case. “If cheap jerseys china we’re wrong.

Tekst door Astrid van WIjk