3patternsgrayshifons1
  • Ma 23 Januari

Via Bagdad en Stockholm stoffen ontwerpen in Eindhoven

Haar bedrijf Halle Design bestaat nog maar een half jaar. Maar de van oorsprong Irakese Halle Yousif heeft al een lange weg afgelegd voordat ze zich in Eindhoven vestigde als stoffenontwerpster.

Bagdad
Ze werd geboren in Bagdad en bezocht daar de kunstacademie. Op de afdeling design & decoration werd Halle Yousif breed opgeleid. Naast decoratie richtte de studie zich ook op grafisch ontwerp, textielontwerp en patroonontwerp. De destijds in Irak bestaande plicht om na afloop van je opleiding twee jaar les te geven wist Halle te omzeilen door een werkplek te bemachtigen bij het Iraqi Fashion House.

Historische dessins
De daaropvolgende jaren leerde ze niet alleen het vak in de praktijk, maar kon ze zich ook in het verleden verdiepen. Haar werkgever ontwikkelde nieuwe dessins, maar was ook beheerder van vele oude historische dessins. Hier ontstond Halle Yousif’s liefde voor patronen uit oude pre-Irakese beschavingen met name Sumerië, Babylonië en Assyrië.

Stoffen beschilderen
Bij het Iraqi Fashion House leerde Halle ook stoffen verven. Niet een lap stof in een bepaalde kleur verven, maar met de hand direct motieven en decoraties op stoffen schilderen. Na enkele jaren ging ze voor een klein modehuis kleding beschilderen. Kleren voor speciale gelegenheden wist ze in een heel eigen stijl te decoreren. En daarmee bouwde Halle Yousif zo’n reputatie op dat mensen aan de manier van beschilderen konden zien dat het een Halle ontwerp was.

Stockholm
De eerste golfoorlog gooide roet in het eten en Halle vluchtte samen met haar broer naar Jordanië. Na een kort verblijf daar kon ze via de Verenigde Naties een verblijfsvergunning krijgen voor een Europees land. Ze koos voor Zweden omdat haar ouders daar al eerder waren gaan wonen. Er volgde een moeilijke periode waarin ze de taal, de gewoontes en de gebruiken van haar nieuwe land onder de knie moest krijgen. En vooral een periode waarin ze erg aan het koude klimaat moest wennen.

Omdat Halle in Irak al een opleiding had afgerond kreeg ze tot haar spijt geen toestemming om in Zweden naar de kunstacademie te gaan. In Zweden is het onderwijs weliswaar gratis, maar er wordt wel streng geselecteerd wie wat kan en mag gaan studeren.

Nederland
In het bezit van een Zweeds paspoort belandde Halle uiteindelijk in Nederland doordat haar zus hier onderdak had gevonden. En ook haar ouders waren inmiddels in Nederland gaan wonen om mede voor hun kleinkinderen te zorgen. Eenmaal in Nederland had Halle de behoefte zich weer in textiel te verdiepen. Ze werd aangenomen aan de afdeling textiele vormgeving van de Academie Beeldende Kunsten Maastricht en kon meteen in het 2e jaar beginnen. Tijdens haar studie liep ze onder andere stage bij de befaamde Malhia Kent weverij in Parijs. Hier worden stoffen ontworpen en met de hand geweven voor klanten als Chanel, Dior en Armani.

Halle Design
In de interieurstoffen die Halle Yousif na haar afstuderen is gaan maken wordt de decoratie en het overvloedige kleur- en materiaalgebruik van Oosterse landen beïnvloed door elementen als strakheid, eenvoud en helderheid van noordelijke landen. Inspiratiebronnen vormen vooral Islamitische patronen die in vereenvoudigde vorm terugkomen in Halle’s dessins. Voor het weven, breien en laseren van de stoffen maakt ze onder andere gebruik van het Textielmuseum in Tilburg.

Dubai
Halle Yousif is nu bezig de markt te ontginnen voor haar niet echt Europese maar ook niet echt Midden-Oosterse stoffen. Daarbij richt ze zich op Nederland en andere West-Europese landen. Maar ze heeft het idee dat haar stoffen ook wel eens aan zouden kunnen slaan in Dubai. Het emiraat Dubai is immers één grote mix van invloeden uit het Midden-Oosten en uit het Westen.

www.halle-design.com

Tekst door Charles Veldhuijzen