SONY DSC
  • Za 29 Oktober

Kiki, Joost & friends op Strijp-T

Na Strijp-S en R, was een nieuw design-bolwerk op Strijp-T natuurlijk een logische volgende stap. De eerste kennismaking met dit nieuwe oude industrieterrein tijdens de Dutch Design Week smaakt naar méér. En dat krijgen we; óók nadat zondag de DDW weer voorbij is. Kiki & Joost hebben zich in elk geval al hier gevestigd, net als ontwerplabel Vij5 en Ontwerpduo.

Kiki & Joost
Strijp-T, Werkruimte de Yard, Strijp TAB; het is even zoeken op het industrieterrein aan de Zwaanstraat, tussen Strijp-S en R in, maar absoluut de moeite waard. Steker nog, ik vond het een van de meest inspirerende plekken van de Dutch Design Week.


Heavy Metal van Joost van Bleijswijk

De nieuwe plek van Kiki van Eijk & Joost van Bleijswijk, genaamd T-Workshop, is zonder meer geweldig. Het is er ruim, groots, hoog en licht. Hier heeft het tweetal zowel hun werkplek als showroom, hun winkel, kantoor en magazijn. Het complex is ruim 1.100 vierkante meter.


One more Time van Kiki van Eijk

Het contrast in werk tussen de twee ontwerpers bleek een fantastische combinatie. Waar Kiki heel fragiel werk toont met o.a. metaaldraad, zocht Joost het in veel zwaarder werk, met de toepasselijke naam Heavy Metal. Voor het eerst hebben ze ook samen aan één project gewerkt: de Workshop collectie voor het Amerikaanse label Bernhardt Design. Het betreft een bank en een textielcollectie. Ook worden er enkele ‘klassiekers’ uit voorgaande jaren getoond, alsook werk van Jeroen van Tuylen Laikingland.


Bank en stofdessins voor Bernhardt Design)

De Yard
De fabriekshal naast Kiki en Joost wordt de Yard genoemd; de nieuwe thuisbasis voor meerdere ontwerpers die hier elk hun eigen werkplaats hebben. En niet alleen koffie en lunch, maar ook kennis en ervaring kunnen delen. Een van hen is ontwerplabel Vij5 (Arjan van Raadshooven en Anieke Branderhorst). Voor hun expositie hebben ze een stukje van hun werkplaats tot leven gebracht: bijbehorende ontwerp- en productieprocessen worden getoond en sommige producten worden zelfs ter plaatse gemaakt. Er is volop aandacht voor de eerste concrete producten van KrantHout. Ook worden er twee nieuwe items geïntroduceerd: de glazen karaf ‘Schenk’ van Bas van Raay en het kastsysteem van Reinhard Dienes.


Karaf van Bas van Raay voor Vij5

Bas van Raay
Bas van Raay ziet zichzelf in de ontwerpfase als een strandjutter. Hij verzamelt objecten, vormen en functies die hij vervolgens in nieuwe producten samenbrengt en toepast. Voor de karaf ‘Schenk’ raakte hij geïnspireerd door duikflessen en handvaten van een klos waarmee je bijvoorbeeld bij het vliegeren een touw kan oprollen. De positie van de handvaten maakt het mogelijk om door middel van een simpele kantelbeweging gedoseerd en gecontroleerd water uit de karaf te kunnen schenken. De karaf is gemaakt van borosilicaatglas, heeft een inhoud van 1,8 liter en is door zowel links- als rechtshandigen te gebruiken.


T-Presentation

T-Presentation
Op uitnodiging van Kiki en Joost presenteren de volgende ontwerpers zich in hun ‘gang’(wél met rode loper): rENs, Pepe Heykoop, Debbie Wijskamp, Ontwerpduo, Marly Gommans, Joris Weerdesteijn, Kranen/Gille, Nienke Janssen, Sander Lucas, Kazoe van den Dobbelsteen, Alissia Melka-Teichroew, Paula Juchem en Lisa Klappe. Ze tonen allemaal zelf geproduceerd werk; van lampen tot sieraden; van tassen tot tafels; van kasten tot klokken.


Debbie Wijskamp

Een groot deel is tevens te koop in de T Shop. Public Pie serveert heerlijke koffie en eigen gemaakte, ter plekke vers bereide taartjes. Tip: neem plaats op de verhoogde bank, die verwarmd wordt door de geïntegreerde bakoven. Dan smaken die heerlijke taartjes nóg lekkerder!


Tekst door Monique van Empel