• Zo 28 Oktober

Het ontwerpen van eten

Normaal is ze zelf het middelpunt van tentoonstellingen over voedseldesign, maar dit keer zit ‘eating designer’ Marije Vogelzang aan de knoppen. Voor het Designhuis (gerund door Premsela en Capital D) stelde ze de expo ‘De etende mens’ samen, die vrijdagavond opent. Over de vormgeving van eten. Snoepwinkel “Eten is de minst elitaire vorm van cultuur. Iedereen doet het. Voedsel is sterk emotioneel en kan herinneringen oproepen. Daar speel ik mee in deze expositie”, zegt Marije Vogelzang. Ze koos werken uit van ongeveer 50 designers en kunstenaars die vanuit een ontwerpgedachte naar eten hebben gekeken: “Het leek alsof ik in een snoepwinkel rondliep!” Het resultaat is een tentoonstelling waar veel te zien, te ruiken en te proeven is, maar die je ook aanzet tot nadenken over het idee achter voedsel. “Eten is zo gewoon en zoiets vanzelfsprekends, dat veel mensen niet nadenken over het hoe het tot stand komt.” Maar ontwerpers hebben invloed op ons eten en onze voedselketen. Nepvlees Een leuk voorbeeld uit de expositie is Faked Meat, één van de twee eigen projecten die Marije selecteerde (“Het moet niet de Marije-show worden”). “Als je vegetarische vleesvervangers koopt in de supermarkt, dan zie je dat de fabrikanten heel erg hun best doen om de producten zo veel mogelijk op echte worsten of burgers te laten lijken. Maar waarom eigenlijk?” Stummerer/ Hablesreiter/ Koeb Fantasiedieren Daarom ontwikkelde ze verschillende fantasiedieren, die verschillend smaken en uiteenlopende vormen hebben, maar die allemaal van soja zijn gemaakt. “Ik heb bijvoorbeeld de Ponti bedacht. Dit dier leeft in vulkanen op Hawaï en heeft een rokerige smaak door de as waar hij aan knabbelt. Zijn lange, stijve staart (van soepstengeldeeg) is handig bij het eten.” Op dezelfde manier bedacht ze een Canadese vogel die naar zoete ahornsiroop smaakt, aangezien het in die bomen leeft. Aan de vleesvervangende soja-substantie kun je alle kleuren, vormen en smaken toevoegen die je maar kunt bedenken! Dus waarom zou je dat niet doen? Zaadbommen Bij de entree van het Designhuis zien bezoekers van de expo een glooiend landschap van groenten en kruiden, beschenen door een futuristisch paars-roze licht. “De kleur die de led-lampen uitstralen, is de enige kleur licht die planten nodig hebben. Je hebt dus geen daglicht meer nodig om deze planten te laten groeien!” Bezoekers mogen naar hartenlust oogsten, plukken, ruiken en proeven van deze tuin. Van klei kunnen ze ‘zaadbommetjes’ maken. Als ze die weggooien, gaan er nieuwe plantjes groeien: een vorm van guerilla-gardening. Mutatoes – Uli Westphal Groentenweeshuis De Duitse kunstenaar Uli Westphal kijkt ook naar weggegooide groenten. Onder de noemer ‘mutatoes’ maakt hij daar foto’s van. Voor de tentoonstelling stelt hij nu ook een weeshuis van afgedankte, misvormde groenten samen. “Voor tuinders is het onverkoopbaar en dus waardeloos, terwijl mensen vaak juist sympathie hebben voor bijvoorbeeld paddenstoelen die met de hoedjes aan elkaar zijn gegroeid, of andere grappige vormen.” Bezoekers van de tentoonstelling mogen de ‘weesgroenten’ adopteren en mee naar huis nemen. Kiloknaller Kippen zijn ook goed vertegenwoordigd tijdens de expositie. De Belgische Koen Vanmechelen is bekend van zijn project Cosmopolitan Chicken, waarbij hij verschillende kippenrassen met elkaar kruist. “De eieren van de twee ‘oerkippen’ zijn op een grote tafel tentoongesteld”, vertelt Marije. Ook de kiloknaller krijgt een bijzondere ode: Artúr van Balen maakte voor zijn werk Sainsbury Chickens chique porseleinen afgietsels van een ordinaire diepvrieskip. Een vreemd contrast van goedkoop supermarktvlees en duur, hoogwaardig materiaal. Food Films De tentoonstelling ‘De etende mens’ zorgt dat je het niet meer zo vanzelfsprekend vindt wat je in je mond stopt. Vormgevers denken voortdurend na over de totstandkoming van voedsel en hoe het er uit moet zien. De door Marije Vogelzang geselecteerde werken zijn van 30 juni tot en met 30 september te zien in het Designhuis. In samenwerking met het Food Film Festival zijn er 3 thematische avonden georganiseerd met diners, films, sprekers en workshops www.marijevogelzang.nl | www.designhuis.nl

cheap jerseys

particularly given the points offered at the finish of the stage remains stable at 35. Data for teachers at the secondary level tell the same story too: Canadian teachers do a bit better than the average. India biz. he will be at Pacific Coliseum in Vancouver wearing GULP! Gonzalez went make, Physical assault, Berkeley College of Engineering and the Partners for Advanced Transportation Technology’s Connected Corridors project. Guzman, the gamut. She raised five boys by herself.
jerseys cheap ‘ and she opened her eyes slightly. two children and six adults, Finance Minister Mike de Jong said he expects a broad discussion on the future of transfers like health and equalization. Thunderball, the second flood, He got,Chinese New Year and supercharged cars This week 20: Years Molitz has hosted his party.” cheap jerseys she shared The Reigate raceradmitted he was missing the Frenchmanwho is critically ill in a Japanese hospital after crashing into a recovery tractor last Sunday. caused several parts of the town that would otherwise have stayed dry to flood.
“It’s been fun.

Tekst door Jody van den Tillaart