eindhoven
  • Di 17 April

Het atelier van Dirk van der Kooij

Werken in een oude Philipsfabriek, die compleet werd omgetoverd door de bekende ontwerper Piet Hein Eek. Voor velen een droom. Een van de ontwerpers die in het Piet Hein Eek-gebouw in Strijp-R werkt is Dirk Vander Kooij (Purmerend 1983). Tijdens een late, maar uitgebreide lunch in de keuken vertelt de ontwerper over zijn Endless stoel, zijn studio en zijn plannen voor de toekomst.

Endless
Tegenover de showroom van Piet Hein Eek, met ontwerpers Lotty Lindeman en Wouter Scheublin als buren, bevindt zich de studio van Dirk Vander Kooij. Een ruimte met een bijna continue werkende 3D-robot erin, die zijn ontwerpen uitprint. Op de eerste verdieping staan zijn stoelen uitgestald. Dirk laat de verschillende fases in de ontwikkeling van de Endless stoel zien: “De eerste versies waren nog grof. Daarna zijn ze steeds netter afgewerkt en heb ik gespeeld met kleuren.” Mijn persoonlijke favoriet is de bijna geheel kanariegele stoel met een stukje grijs. Maar ook de andere kleuren zijn prachtig en geven iedere stoel een andere uitstraling. Ze zitten bovendien perfect. “Dat is natuurlijk het belangrijkste bij een goed ontwerp,” beaamt Dirk.

Poolparty
Op de bovenste verdieping bevindt zich een kleine fotostudio, waar de ontwerpen worden gefotografeerd. De ruimte wordt vooral bepaald door een erfenis van de vorige functie van het gebouw als fabriek: een watertank. Dirk grapt over een poolparty in zijn atelier, want vanaf deze verdieping zou je in de tank kunnen klimmen. “Toch iets te gevaarlijk misschien.” In de hoek staat een bed: “Om tussendoor even te gaan liggen als je moe bent.” Dat een powernap op zijn tijd nodig is, is niet moeilijk voor te stellen, want sinds zijn afstuderen aan de Design Academy werkt Dirk hard aan zijn carrière als ontwerper.

3D-printen
Tijdens zijn studie aan de Eindhovense Design Academy kwam Dirk in aanraking met de 3D-pritntechniek: “De techniek bestaat al zo’n dertig jaar. Bij oude machines zag je de printlijntjes nog. Dat vond ik mooi.” Voor zijn afstudeerproject besloot hij dat gegeven te gebruiken en op te blazen tot iets groots, zodat de techniek goed zichtbaar is.” Een spannende beslissing, want Dirk had nog niet eerder met een 3D-robot gewerkt. Hij studeerde in 2009 dan ook af op het concept. Vervolgens ging het allemaal heel snel. Dirk won bij zijn afstuderen de Willie Wortel Prijs voor technische vernieuwing en in 2011 de Dutch Design Award in de categorie ‘Beste vrije vormgeving’.

Lijnenspel
Sindsdien werkte Dirk ook andere meubels uit in de 3D-printtechniek. De Endless serie bestaat uit een schommelstoel, een zitstoel, een eetkamerstoel, een kinderstoel en een salontafel. Alle ontwerpen kenmerken zich door een prachtig spel van lijnen, die samen een vloeiend geheel vormen. Sinds zijn afstuderen heeft Dirk zich steeds gefocust op het aanscherpen en strakker maken van zijn ontwerpen. Maar onlangs sloeg hij een andere weg. Dirk: “Het 3D-printen draaide steeds om nauwkeurigheid. Ik ben nu met nieuwe ontwerpen bezig, waarbij ik met de 3D-printtechniek dingen ga doen die je niet verwacht.” Meer kan en wil hij er nog niet over zeggen, maar onze nieuwsgierigheid is geprikkeld. Wie de primeur wil hebben moet volgende week naar de Salone del Mobile in Milaan, want daar gaat Dirk zijn nieuwe werk lanceren.

www.dirkvanderkooij.nl

Tekst door Merel v.d. Nieuwenhof