logo_salone-del-mobile-2012_02
  • Vr 20 April

Eindhoven-Milano 2012 #1

Afgezien van de Dutch Design Week, verzamelen zich nergens anders ter wereld zoveel Eindhovense ontwerpers als in Milaan. Tijdens de ‘Salone del Mobile’ is een enkeling vertegenwoordigd op de beurs, de Fiera zelf, maar het merendeel presenteert zijn of haar werk in de Zona Tortona of Zona Lambrate. Wijken net buiten het centrum met een duidelijk industrieel verleden waar oude fabriekshallen zorgen voor een rauwe omlijsting van hedendaags Dutch (Eindhovens) design.

De nieuwste, hippe wijk in Milaan om design te proeven is de Zona Lambrate. Hier hebben de dames van Organisation in Design, Margo de Koning en Margriet Vollenberg, de teugels stevig in handen. Zij verhuren en verdelen zowel het aantal beschikbare vierkante meters, selecteren de exposanten en verzorgen hun PR. Een groot deel zijn ontwerpers van eigen bodem, maar in Lambrate vinden we ook (inter)nationale ontwerpopleidingen. In deel 1 van Hallo 040 goes Milano, een greep uit de alom aanwezige Eindhovense scene.

Van Eijk & Van der Lubbe
Allereerst twee oudgedienden op Zona Lambrate: Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe die uitgebreid hun label Usuals onder de aandacht brengen. Hun goodies liggen uitgestald in en op een soort houten ijscokarretjes met een plu erboven tegen eventuele regen, die later die dag met bakken uit de hemel zou komen. Niels zelf droeg hun nieuwste ontwerp: een t-shirt met een soort schrijfbordje erop. Dus? Meteen maar even www.hallo040.nl ‘vereeuwigd’.


Katinka Versendaal

Waar we helemaal blij van werden, was de presentatie ‘ Follow the white rabbit’, vrij naar Alice in Wonderland, van Katinka Versendaal. Ook zij studeerde aan de Design Academy en woont en werkt nog steeds in Eindhoven. Zij presenteerde in Lambrate een theeservies met op elk item een superschattig konijntje. ‘ Ik heb inmiddels in alle talen wel het woord schattig gehoord’, aldus Katinka. In totaal zijn er vijf verschillende konijntjes; de een zit, de ander ligt, een ander rent of hangt aan de rand van een kopje. Het theeservies is verkrijgbaar in twee kleuren: oud Engels roze en muisgrijs. Katinka huurt een keramiek werkplaats bij Twinkelbel, een dagopvang voor mensen met een verstandelijke beperking aan de Kleine Berg in Eindhoven.

Werner Neumann
Werner Neumnann is ook al enkele jaren in Milaan aanwezig. Zijn berkenhouten kasten, tafels en stoelen doen het goed. Ook zijn organische kasten met leren vakken en glimmend dressoir van messing staan er om gezien te worden. ‘ Deze keer was het een extra tijdrovende onderneming om alles op tijd in Milaan te krijgen’, aldus Werner. ‘ Niet leuk hoor als je bij Basel staat en Zwitserland niet door mag… Even dacht ik in draai om, maar ben nu toch blij dat ik weer hier sta. Bezoekers willen alles weten en hebben vooral waardering voor de vele uren handwerk die in mijn meubels zitten. Nu maar hopen op een aankoop van een gallerie, want ik weet niet of ik ooit nog zo’n arbeidsintensief kabinet maak.’

Wordt vervolgd.

Foto’s: René Meulenkamp

Tekst door Monique van Empel