GAAF!
  • Wo 9 Februari

Fröbelen met een grote F

Wollen vaasjes, tassen van autogordels en kekke designmeubeltjes pronken in de showroom van Gaaf! Hergebruik, dat is gevestigd in de Apparatenfabriek. Maartje van Vugt, oprichter van Gaaf! Hergebruik vertelt over het belang van milieubewustzijn, vintage, haar worsteling als jonge ondernemer, fröbelen en Twitter als marketing instrument.

“Met stof werken heb ik altijd al gekund”, zegt Maartje. “Ik heb op de vrije school gezeten en daar heb ik veel creatieve vakken gevolgd. Volgens mij is de liefde voor het fröbelen daar begonnen.” Maar Maartje koos in eerste instantie toch voor een andere weg en volgde een opleiding tot sociaal pedagogisch hulpverlener. Na enkele jaren te hebben gewerkt met kinderen met opvoedingsproblemen, kwam ze erachter dat ze daar niet heel haar leven in wilde werken. “Dat was eigenlijk de reden om verder te zoeken en te gaan doen wat ik écht leuk vind. En dat heeft wel een jaar of twee geduurd hoor”, vertelt ze. Vorig jaar juni opende ze de deuren van Gaaf! Hergebruik, een webshop waar Maartje vintage spullen en ecodesign verkoopt die ze deels zelf heeft opgeknapt.

Worsteling
Het feit dat Maartje ecodesign verkoopt, heeft vooral te maken met haar milieubewustzijn: “Er wordt zoveel geproduceerd, wat natuurlijk schadelijk is voor het milieu. Bedrijven hebben daarvan bergen restmateriaal dat nog goed te gebruiken is.” In de showroom van Gaaf! Hergebruik liggen ecodesign producten als telefoonhoesjes van brandweerslangen en kussens van reststoffen uit textielfabrieken. Haar betrokkenheid bij het milieu is niet altijd even makkelijk. Want als ze spullen inkoopt, dan wil ze weten wat het productieproces is geweest. Het liefst koopt ze daarom producten die in Nederland zijn gemaakt, want dan is het productieproces overzichtelijk. Maartje: “Dat heeft als nadeel dat die spullen ook duurder zijn. En dat is soms moeilijk, want we zijn zo gewend aan de goedkope producten uit Azië, dat we liever een tasje van twintig euro bij de H&M kopen, dan een eerlijk en duurzaam geproduceerd tasje van honderd euro.”

Eigen verhaal
In de showroom annex werkruimte van Gaaf! Hergebruik staan bijzonder leuke vintage spulletjes uit de jaren ’60 en ’70: hippe meubeltjes, serviezen en andere hebbedingetjes, die al dan niet opgeknapt zijn door de jonge ondernemer. Maar waar vind je zoiets? “Ik struin echt alle rommelmarkten en tweedehands winkeltjes af. Daarnaast zijn er ook mensen die bij mij komen met hun spullen, maar dat is soms ook gewoon ouwe troep”, lacht ze. Design meubels uit de jaren ’60 en ‘70 tijd zijn wat moeilijker te vinden, maar ook daar heeft Maartje inmiddels haar weg in gevonden: “Je hebt groothandelaren die faillissementen opkopen en zij hebben soms wel vijf loodsen vol spullen. Maar ook Marktplaats is een belangrijke bron. Het leuke is dat je dan het verhaal áchter de producten te horen krijgt.”

Google, Twitter en workshops
Gaaf! Hergebruik viert in juni haar eerste verjaardag. De vraag is natuurlijk of Maartje de Ondernemer tevreden is met het commerciële gedeelte van het bedrijf. “Toen ik begon, heb ik natuurlijk doelen gesteld en zoals het er nu uitziet, ga ik die ook halen”, aldus een tevreden Maartje. Dat gaat niet vanzelf, vertelt ze. Want er moet flink wat marketing bedreven worden. “Ik ben veel tijd kwijt met de webshop. Foto’s maken, mijn vindbaarheid in Google vergroten en actief zijn op social media als Twitter.” Maartje geeft daarnaast nog workshops ‘Vintage Fröbelen’, waarbij ze – vaak – aan groepjes vriendinnen leert hoe ze zelf meubeltjes en servies kunnen opknappen. Als we vragen naar haar toekomstplannen, blijkt dat deze jonge ondernemer barst van de ideeën: “Ik wil kinderfeestjes gaan geven en later misschien ook met mensen werken die moeten her integreren. Maar eerst wil ik een locatie vinden waar mijn showroom meer als etalage dient en mensen makkelijk even kunnen binnenwippen.”

www.gaafhergebruik.nl

Tekst door Danielle Vogels